17.3 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

SAMBUCUS Fesztivál Zsámbékon

Válogatott koncertek, az idei év toplistásai és délutáni gyerekkoncertek várják a résztvevőket 2022. június 10-12. között Zsámbékok a Zárdakertben, az ingyenes Sambucus Zsámbéki Bodzafesztiválon. A vadregényes Zárdakertet esténként fényfestéssel teszik még különlegesebbé, gólyalábasosokkal és tűz-show-val. A színpadon olyan zenekarok adnak egymásnak találkozót, mint a Blahalousiana, a ParnoGraszt, az Aranyakkord, a Chalga, a Mordai, a Cimbaliband, Szeder, a Los Orangutanes, a Nasip Kismet, a Hét Hat Club, az, a Cimbaliband vagy Ferenczi György és rackái. Szombaton és vasárnap délután családi koncertek szórakoztatják a kisebbeket Paár Julcsival és Rutkai Borival. Szarvas József színművész nyitott portája a Nyakas-hegyen várja az érdeklődőket a Kiskalász zenekar matinékoncertjével, könyvbemutatókkal és Berecz András meseestjével.

Zsámbék városa nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta, a bodza latin ’Sambucus’ nevéből eredeztetik a festői település nevét. Bodzavirágzás idején összegyűlnek itt a kortárs zenei szcénát meghatározó alkotók a város inspiráló történelmi emlékei közötta koraközépkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld sziget, a Zárdakert színpadán, és a közönséggel együtt megismételhetetlen pillanatok születnek.

Az idei év egyik zenei szenzációjaként pénteken az újjáalakult Chalga nyitja a sorozatot Fekete Bori énekesnővel a színpadon, majd a Mordai folk-rock bandája következik, hogy a felsejlő folk-alapokon igazi rockzenével üssék szét a színpadot. Természetesen a Blahalouisiana sem maradhat ki a best of listánkról, akik itthagyják lábnyomukat – nem a hóban! Ferenczi György pedig virtuóz szájharmonika futamokkal és rackáival édesíti meg a péntek éjszakát.

Szombaton a családokat Rutkai Bori Bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder Szabó Krisztina duója és bár ez már nem egy Reggeli dal lesz, legalább annyira friss és szerethető! Különleges zenei színfolt a magyar piacon a Nasip Kismet török-magyar formációja, amit Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő ismert török zenész hívott életre, rögtön belopva magukat a közönség szívébe. Az este ezután elszabadul, hiszen színpadra áll az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt, akik oláh cigány zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak meg! De az este itt nem áll meg, hiszen érkezik a Los Orangutanes, a Magyarországon megalakultlatin-amerikai cumbia együttes Ivan Tabeira uruguay-i énekessel az élen, Alex Torres perui gitárművésszel és társaikkal elindul a latin parti: ilyen zenét pedig nem lehet ülve hallgatni!

Vasárnap délután a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Kerekerdő című produkciója, amelyben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Clubbal pedig a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkáni bulik egyfajta fúziója áll színpadra az árnyas fák között a nemzetközi zenész kollektíva előadásában, akik utcazenészként alakították a formációt a világ minden tájáról merítve inspirációjukat. A többszörös nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas Cimbaliband elképesztően termékeny bandája egyik remek lemezt hozza ki a másik után, energiáik, zenéjük, a virtuóz cimbalom- és a hegedűszólók magával ragadnak! Az este porgramjára végül Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja teszi fel a koronát: A Quimby-frontember és a Quimby-közeli gitáros-producer-hangmérnök közös dalkeltetője egyfajta kísérleti zenei műhely, játszótér, ahol a játékszer a zene és a szöveg. Mi pedig szeretünk játszani!

A fesztiválkiegészítő programjaként a Zsámbékon élő Kossuth-díjas színművész, Szarvas József a fesztivál alkalmából megnyitotja portáját a vendégek előtt és szombaton 11.00 órától várja a vendégeket. Lesz Kiskalász koncert, Tündérkert-könyvbemutatók, este 18.00 órától pedig Berecz András meseestje várja az érdeklődőket a szomszédban egész napos lovaglási lehetőséggel.

Szombaton és vasárnap az esti koncertek között a Ceative Crater Kör gólyalábas és tűzshow-ja szórakoztatja a résztvevőket.

A Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál szervezője a Fonó Budai Zeneház és Zsámbék Város Önkormányzata, szakmai partnere a Kultúrbázis Kft, támogatója az NKA és az EMMI. 

A fesztivál honlapja itt: https://sambucus.hu/ Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb