23 C
Budapest
szerda, június 19, 2024
hirdetés

Pénteken nyitja meg kapuit a MagdaFeszt

Fazakas Júlia Parafrázisok című Csapó utcai kiállításával és egy különleges koncerttel nyílik 2021. október 1-jén az idei MagdaFeszt. A női művészekre, női sorsokra és a női sorsok művészi megjelenéseire fókuszáló fesztivál első napján az operairodalom hősnői is megelevenednek egy-egy ária erejéig Női sorstragédiák – Operaáriák Mimitől Melindáig címmel.

Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet és Erkel operáinak ikonikus nőalakjait Rendes Ágnes, Kovács Csilla, Nagy Kíra, Kuczmog Klaudia és Szilágyi Szilvia keltik életre, a zongoránál Ács János és Gyülvészi Péter. Az ingyenes koncert október 1-jén 19 órától kezdődik a Csokonai Irodalmi Labor (Kossuth utca 1.) Pódiumtermében.

Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén idején határozta el, hogy híres festményeket egy szál mobillal, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. A naponta megjelenő újabb és újabb képeknek hamarosan hatalmas rajongótábora lett a Facebookon, majd később kiállításokon is helyet kaptak. „Még 2020 márciusában, a karantén elején láttam egy festményutánzatot a neten, és izgalmasnak találtam. Aztán a Szépművészeti Múzeum is elindított egy online játékot, minden héten vártak egy parafrázist, a legjobbak nyertek, hát én is beküldtem egyet, és nyertem vele. Ez volt a Szent Rókus-parafrázisom. Attól kezdve behúzott a műfaj, észre sem vettem, hogy már magamnak játszom a négy fal között.” A képek érdekessége, hogy a színművész maga fotózza őket és az utómunkákat is telefonos applikációkkal készíti. Fazakas Júlia Székelyudvarhelyen született, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanulta a színészmesterséget. A sokoldalú művész 2000 óta él Budapesten, azóta sok színházban játszott, többek között a Szkénében, a József Attila Színházban, az RS9 Színházban, a Stúdió K-ban, a TRIP hajón, a tatabányai Jászai Mari Színházban. A színészkedés mellett énekel, a jelmeztervezésbe is belekóstolt, de dolgozott rendezőként és szerkesztőként is.

A Parafrázisok megnyitója 17 órától lesz a Csapó utca sétálóövezetében.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
167FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb