A tizenhetedik alkalommal megrendezett Öt Templom Fesztivál a párbeszéd mellett idén is elsősorban az elfogadásról és a hitről szól; az európai kulturális sokszínűség értékeit, a kultúrák és vallások közötti másság elfogadását és megértését hirdeti. Európai szinten is egyedülálló módon Győr újvárosi részén, egy utcában, 700 méteren belül öt különböző felekezet temploma is megtalálható: zsinagóga, evangélikus, református, katolikus és görögkatolikus templom felekezeti hovatartozástól függetlenül várja az érdeklődőket 2022. május 12–16. között.

Az Öt Templom Fesztivál középpontjában Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló, öt vallást képviselő öt templom, valamint a zsidó-keresztény kultúra áll. Az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. A Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd erősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

A programok között helyet kap a színház, az irodalmi, a képzőművészet és különböző zenei műfajok. Székely Zoltán művészettörténész minden nap vezetett túrák keretében, az öt templomon keresztül mutatja be az európai zsidó-keresztény kultúra hagyományait és értékeit, megismertetve a résztvevőkkel az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit, Győr-Újváros példáján mutatva be a békés, termékeny együttélés lehetőségét.

A nyitónapon, május 12-én Beck Zoli és Vecsei H. Miklós játékra invitálja a közönséget, amely során történetek, versek, dalok, személyes élmények elevenednek meg a színpadok. A Zsinagógában mori Gabriella várja közönségét Gyarmati Fanni naplója című előadásával, amely Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében a 2015-ös bemutató óta több mint 130 teltházas előadás élt meg.

Május 13-án Csuja Imre és Czutor Zoltán sajátságos irodalmi és zenei egymásra találásának lehetünk szemtanúi. Versek és dalok, dalszövegek, szövegek, eredeti remekművek, elfeledett sorok és dallamok hangzanak el közérthetően, olykor viccesen, humorosan, groteszk módon, olykor nagyon is komolyan, drámaian, de valójában barátságosan, felépített dramaturgia mentén. Parvathy Baul olyan, akár a forrásból csobogó patak: mindent megtisztít, ami az útjába kerül. A Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, festőművész és mesélő ez alkalommal Ismeretlen madár című koncertjén Lálan, az egyik legjelentősebb bául énekes életét meséli el annak dalain keresztül. Mindehhez különleges, a vallások közötti párbeszéd lehetőségét megmutató hátteret ad a görögkatolikus templom és csodálatos ikonosztáza. A pénteki napot Mező Misi zárja, aki most zenésztársak nélkül, egy szál gitárral érkezik Isten házába – és azzal az útravalóval, ami belőle fakad.

Május 14-én a Fesztivál házigazda templomainak történetét bemutató, június végéig látható kiállítás nyílik, amely elsősorban az épületekről, azok építészeti értékeiről mesél, archív felvételek, régi képeslapok és fotók segítségével idézve meg azokat. A katolikus templomba a fesztivállal egyidős, 17 éve alakult Capella Theresiana olyan műsort állított össze, melyben Pilinszky művészetekhez és főleg a zenéhez való kapcsolatát kívánja reprezentálni. Az elsősorban professzionális liturgikus zenei szolgálatra szerveződött énekegyüttes programja – rendhagyó módon – nem a költő verseiből, hanem inkább prózai megnyilvánulásaiból (idézetek, cikkek, rádióriportok) válogat, így Pilinszky személyes gondolatain keresztül kapunk bepillantást a szívéhez közel álló zeneszerzők műveibe. A nap végén az etno-folk és világzene egyik legrégibb hazai képviselője, a Makám együttes lép színpadra, akinek hitvallása a Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise.

Nagy Katica és Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitja az előadások sorát május 15-én. Zenés-irodalmi műsorukban Térey János, a magyar kortárs irodalom meghatározó alakjának költői hangját és üzenetét vonják meglepő, mégis szakrális kompozíciós mezőbe – az imádság, a szépirodalom, a kortárs elektronika és a biblikus motívumok segítségével. Gregorián énekek, népénekek, barokk áriák és hangszeres improvizációk lesznek terítéken Sebestyén Márta és a Mizsei Quartet produkciójában. Kamarás Iván először a fesztiválon, a győri zsinagógában mutatja be első saját albumát Féton címmel. A dalok fő üzenete, hogy sohasem késő, váltsd valóra álmaidat, kezedben a kulcs, vedd észre a csodát – olyan személyes vallomásokkal kiegészítve, melyek talán most először hangzanak el a szájából.

A Fesztivál utolsó napján, május 16-án a Simplicissimus Kamaraegyüttes vendége Kovács Bálint furulyaművész lesz, akivel Vivaldi, Mancini, Caldara, Telemann és Blavet barokk zeneszerzők műveit szólaltatják meg. Faludy György Pokolbeli víg napjaim című életrajzi regényét Seres Tamás szerkeszti a Menház pódiumára. Az ironikus, végtelenül őszinte előadásban Balsai Móni és Adorjáni Bálint színművészeket Szirtes Edina Mókus kíséri. Az Evangélikus Öregtemplom ad helyet az idei ötnapos rendezvénysorozat záró koncertjének. A tízéves Barcelona Gipsy balKan Orchestra számára új ízeket, friss energiát és új esszenciát hozott Margherita Abita szicíliai énekesnő. A nemzetközi formáció egyedi hangzását spanyol, olasz, francia és szerb tagjainak változatos művészi hatásai adják, valamint azok a görög és ukrán zenei hatások, amik finoman keresik meg helyüket ebben a nemzetközi összhangban, ahol minden hangszernek saját tere és helye van, ahol a textúrák és hangszínek finoman keverednek az egyes dallamok és a felejthetetlen koncertélmény szolgálatában.

Programok: https://ottemplom.hu/programok/