2022-ben nyolcadik alkalommal rendezik meg hazánk legnagyobb önismereti fesztiválját, az Everness-t. A júniusi eseményre ezúttal a világ előadói krémje érkezik, már ami az önismereti belső munkát illeti. Közel 300 előadó, szakértő, tanító osztja meg tudását workshopok, mozgás, zenei programok, valamint előadások keretében. Aki ismerkedni szeretne önmagával, gyógyulni, netán mindezt a Balaton déli partján tenné, fantasztikus hangulatban és ítélkezésmentes közegben, annak jó szívvel ajánljuk a rendezvényt.

-Két éve tervezgetünk, gyűjtjük a muníciót, az ötleteket, mert szerettünk volna idén valóban különleges programmal debütálni – mondja Klein Csaba fesztiváligazgató. – A világ különböző tájairól meghívtuk az egyes önismereti utak legmagasabb szintű képviselőit, akik a fesztivál 7 falujában összesen 17 helyszínen vezetik majd közelebb a látogatókat önmagukhoz. Fontos volt számunkra, hogy idén is meglepjük a vendégeinket, ezért újdonságként elkülönítünk egy Szakrális Falut, hozunk egy izzasztókunyhót, újra a fesztiválterülethez csatoljuk a strandot, elhívtuk a régi nagy kedvenc zenei előadóinkat és lesz külön Kultúra Színpad is.

A fesztivál központi területén áll majd az Evernessi a előadói nagyszínpad a, a rendezvénylelke. Többek között itt mesél Dan Millman, A Békés Harcosútja című könyv írója, spirituális tanító a stresszmentes élethez vezető lehetségesutakról. Igazi kuriózumnak ígérkezik továbbá Denise Linn amerikai író, coach előadása is, amelyben az észak-amerikai indiánok spirituális életébe nyerhetünk bepillantást. Dr. Buda László a mindennapjainkat megnehezítő elakadásainkból segít majd továbblépni, míg Steiner Kristóf a vegán életmóddal kapcsolatos igazságokról és tévhitekről beszél. “A kiút befelé vezet” címmel meghallgathatjuk Szabó Péter gondolatait, később Kiss Balázs Kunó a félelem működéséről, míg Gánti Bence a világbékelehetséges valóságáról tart előadást. A tibeti jógik különleges világába kalauzol Chumba Lama, Dora Gyula tanácsadó pedig nagyon is modern kérdéskört boncolgat: a sikeres nők titkát.

A fesztivál egyik különlegessége lesz az idén először megnyíló Szakrális Falu– mondja Klein Csaba. – Ez a mélyebb, ősibb és gyakorlatiasabb spirituális tanítások helyszíne lesz, ahol elsősorban a törzsi kultúrákkal ismerkedhetnek meg a vendégeink. Ebben a térben olyan szertartásokkal készülünk, amelyek az emberiség történetének korai szakaszát idézik meg, így lesz tűz körül éneklés, zenélés, tánc, valamint tisztuló szertartásokra elhozzuk a szauna egy ősi változatát, a CSERGÁt is.

A Szakrális Falu előadói között feltűnik majd Wiruungga Dunggiirr ausztrál, valamint Garra Peet holland törzsi tanító és Jaime Caso Villavicencio perui kecsua tanító is. Tordai Zsuzsa az észak-amerikai indián hagyományokról mesél majd, míg Kovács Imre Barna, Paulinyi Tamás, Somogyi István, Korbely Attila és Sólyomfi-Nagy Zoltán többek között a samanizmus és a totemizmus témáit járják körül. 

A zenei programok idén három helyszínt kapnak, lehet majd szórakozni, táncolni, közösen zenélni, de természetesen csendeskedni is. A Világzenei Színpadon fellép a Tribali, a Hang Masssive, a Napfonat, Palya Bea és az Earth Jam. A szombat esti hangulatért Nessi Gomes felel, aki amúgy a hétvégén két Odüsszeia ének workshopot is tart. Sokak kedvenceként visszatér különleges hangjával Netanel Goldberg, utána pedig a Medicina zenekar kíséri tovább a közönséget az éjszakába.

Azok számára, akik inkább csendesebb élményre vágynak jó hír, hogy idén is megnyílik a Sound Trip hangterápiás tere, itt a vendégek hangfürdőzhetnek Karacs Ildivel, hangutazásra indulhatnak a Dream Corner42, valamint mantrákat énekelhetnek Karma Pema Dorje és Ölvedi Gábor vezetésével. A Pangani multi-szenzoros zenei rituáléval készül, míg Pável Norbi egy hosszabb, 4 órás hangutazást tart. A Versum zenei műhelyében többször is feltűnik az Ecstatic Dance formációja, de lesz Életfa mantrakoncert, zenél a Gaia Tree és a Colibri Volandor.

A Táncos Part minden évben különleges helyszín, nem véletlen, hogy a fesztivál egyik legkedveltebb tere. Aki ide érkezik, a testén és a mozgáson keresztül utazhatja be a világot. Keck Mária Flamenco kurzusa Spanyolország perzselő tüzét idézi, Natkai Ágnes hawaii-i hula táncokat tanít, az áramló mozdulatokkal mintha csak a végtelenóceánban mártóznánk meg. Az önismereti táncos műfajok képviseletében érkezik Thaiföldről a Dance Mandala, amely egy szabad mozgáson alapuló táncmeditáció, de fellép Fejér Péter is, aki 5ritmust tart. Idén is lesz Nia, valamint egy szintén koreográfiával dolgozó, de végtelenül felszabadító program a Heels, amely kimondottan a nőies mozdulatokat, a lágyságban rejlő erőt és az érintést hozza közel az érdeklődőkhöz. 

A jóga szerelmeseit idén is külön helyszín, a Balance mozgás tere várja. Itt hatha jógát tart Gauranga Das, Fekete András és Tóth Anasztázia, valamint vinyasa flow programmal érkezik Perlmutter Brigitta. A tudatos testtartásunk kialakítását és megtartását segíti Gyimesi Krisztina, illetve gerincterápiás jógával gyógyulhatunk Medvegy Gergely foglalkozásain.

Az Intimitás Falu maga lesz a mélység és a magasság – az intimitás, szexualitás, kapcsolódások és kapcsolatok világa. Itt az Intim Tér színpadán előadásokkal, míg a Tudatos Szex Sátorban gyakorlatorientált programokkal fejleszthetik a látogatók szexuális önismeretüket. Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológusszexedukációs előadással várja az érdeklődőket, Séllei Györgyi szexológus és a Szexterápiás Alapítvány csapata párkapcsolati kommunikációt, konszenzus- és intimitásfejlesztést oktat majd. A szexuális egészségről beszél dr. Skultéti Judit intimorvos, aki előadásaival a lelki problémák fizikai leképződésének gyógyításában ad tanácsokat, de visszatér a fesztivál közönségének nagy kedvence, Deborah Sundahl is, hogy tovább támogassa a nőket az egészséges szexuális élet felé vezető úton. Németh Borbálaklinikai szakpszichológus a szexualitás mentális elfojtásainak testi megjelenéseiről beszél, Benke Vali szexuálpszichológus pedig a nem megfelelő szexuális élet lelki elváltozásaival kapcsolatban képezi a látogatókat. Fontos terület lesz még az anyaság, ahol a Mum Park csapata – Ryszka Nóra, Somorjai Blanka, Desits Andrea, Hámori Márta – a gyermekvállalás következtében megváltozott kapcsolatokról, működésekről és azok buktatóiról beszél majd.

A fesztivál újdonsága és színfoltja lesz a Kultúra Színpad is, ahol délelőttönként gyermekelőadásokkal, Pöttyös Panni és Kockás Peti felolvasásokkal, bábszínházzal várják majd a legapróbbakat, míg a későbbiórákban stand-up estek, beszélgetésekés képzeletszínház szerepel a műsorban olyan fellépőkkel, mint Aranyosi Péter, Vida Péter, Kálloy-Molnár Péter és Hajdú Steve.

Az Everness idén is igazi családbarát rendezvénynek ígérkezik: a Szülők Sátra a felnőtteket, míg a Gyermekfalu a kisebbeket várja programjaival. A fesztiválra a belépés 14 éves kor alatt a korábbi évek gyakorlata szerint ingyenes, illetve a szervezők szeretettel látják a jól nevelt házi kedvenceket.

Az Everness Fesztivál ideje és helye: 2022. június 21-27. Siófok-Sóstó
További információ a fesztiválról: https://www.everness.hu/fesztival