Keresik az új kis Leonardókat

A rendezvény a Sokoldalú Szuperhősök Tehetségkutató versenye címet viseli, melynek célja felfedezni azokat a köztünk élő gyermekeket, akiket akár korunk Leonardo da Vincijének is nevezhetnénk. Az eseményről szervező írónő Berti M. Bagdi, a rendező Lelkek Tánca alapítvány vezetője beszélt lapunknak.

Mi a céljuk, miért rendezik meg ezt a versenyt?
Alapvetően a célunk a családok összehozása és a sokoldalú, sokszínű ifjú tehetségek felfedezése, támogatása. Minél több kicsi Leonardót szeretnék felfedezni a magyarok között, s talán találunk olyan leendő polihisztorokat, akik egykor a nagy előd nyomába léphetnek.

Ifjú tehetségekről van szó, de mégis melyik korosztályt érinti?
Anyaországi és határon túli magyar gyerekek indulhatnak a versenyünkön, olyanok, akik elmúltak már öt évesek, de még nem töltötték be a tizenhármat.
Nevezési díj nincs, viszont a részvétel feltétele, hogy megismerje a Lili kalandjai a szivárványon túl című művem tartalmát, hiszen a benyújtandó alkotások témáinak ehhez a mesekönyvhöz kell kapcsolódnia.
A fő cél, hogy a mese által egy pozitív életszemléletre neveljem a kicsi olvasókat, a mottója nagyon egyszerűnek tűnő, mégis nagyon fontos üzenet: Ahhoz, hogy igazán örömteli életet élj, örömteli gondolatokat kell választanod!

Ilyen egyszerű volna a boldogság megtalálása?
Véleményem szerint igen. A mesében is jönnek szembe Lilivel, a főhős kislánnyal a különböző problémák, mégis az őt segítő angyalok sugallatai segítségével meglátja, hogy mi miért történik, illetve azt is, hogy mindenben meg lehet és meg is kell látni azt a jót, ami boldoggá tehet minket.

Ezek magasztos gondolatok, de térjünk vissza versenyre, hogyan zajlik ez a megmérettetés a gyakorlatban?
A beérkezett pályaműveket a 10-12 tagú – csupa szakemberből álló – zsűri fogja előszűrni, értékelni. Az ilyen módon megrostált pályázatok 10 mentorhoz, befutott művészhez, kerülnek ki – mindegyikhez 50-50 – ekkor tehát még 500 pályázat van versenyben. A mentorok kiválasztják a nekik legjobban tetsző 3-3 alkotást a három korcsoport – 5-6, 7-9, 10-12 évesek – szerint, s végül ezek jutnak be a döntőbe. A döntőben viszont már a szerencse dönt, hiszen az új könyvem bemutatójával – címe Leonardo da Vinci szüleinek titkai, mely Leonardo származását, családi hátterét mutatja be – egybekötött gálán, fogjuk kisorsolni a nyerteseket. A gálát december elsejére tervezzük, Budapesten, mindenképpen egy méltó helyszínen, de erről még folynak a tárgyalásaink. A gálán való részvétel ingyenes, de természetesen regisztráció köteles lesz, hiszen a befogadóképesség korlátozott.

Milyen művekkel lehet pályázni?
Célunk a sokoldalúság elismerése. Akik elolvasták a mesekönyvet, azok sokféle művészi alkotással – akár egyénileg, akár csoportosan – nevezhetnek. Rajzolhatnak, festhetnek, írhatnak, de akár zenélhetnek, komponálhatnak vagy táncolhatnak is, lényeg hogy ezek a művek az interneten keresztül szöveges képi vagy filmes – max. 3 perc – formában eljussanak hozzánk. A pályaműveket szeptember 1. és október 15. között várjuk erre az emailre:
sokoldalu_tehetsegkutato@bertimbagdi.com

Milyen díjakra számíthatnak a szerencsések?
A támogatóink jóvoltából nagyon sok és sokféle díjat tudunk majd átadni. A főnyeremény egy családi – 5 főre szóló – hétvégi utazás a párizsi Disneylandbe, s ha már Párizsban járnak, természetesen belépőt biztosítunk a Louvre-ba is, hiszen ha már Leonardo, akkor a Mona Lisa-t vétek lenne kihagyni. Az utazás minden hátterét – utazás, belépők, szállás, stb. –az alapítvány állja. A másik fődíjunk – 500 e Ft értékben – a Koneli oktatási intézmény felajánlása, egy gyermeknek lehetősége lesz egy olyan tehetségkutató műhelyben egy évig részt venni, ahol húsz kimagasló tehetséggel foglalkoznak a szakemberek.
Ezeken a díjakon kívül még számtalan egyéb értékes lehetőség kerül kisorsolásra, kalandparkoktól és állatkerti belépőktől kezdve Csodák palotája és múzeumi belépőkön át egészen a Babos bábos előadásokig és falmászási lehetőségekig. Szeretnénk, ha szinte mindenki nyerne valamit, amire azért is van esély, mert mind a mai napig örvendetesen bővül a támogatóink köre.
De véleményem szerint egyébként mindenki nyertes lesz, hiszen ha magáévá teszi a mese üzenetét az alkotása során, akkor csupa örömteli meglepetéssel gazdagodik az élete. S ki tudja, talán a benevezéssel elindult egy olyan úton, amely akár oda is vezethet, hogy ő lesz egykor az új Leonardo!
Tölgyesi Tibor