Kaland(park) az élet

Az ember sok mindent örökölhet az életben. Pénzt, ingatlant, ékszereket és adósságokat, értékeket, és értéktelen dolgokat egyaránt. A legritkább esetben történik azonban az meg, hogy valaki egy kalandpark boldog – ez esetben inkább boldogtalan – örökösévé válik. De ekkor sincs mit tenni, helyt kell állni, ha már így hozta a sors, és úszni kell az árral.

Főhősünket – aki a könyvben a hangzatos Koskinen Henri néven szerepel – egy nap váratlan meglepetés érte, megörökölte testvére kalandparkját. Mivel Henri foglalkozásából – biztosításmatematikusként élte a mindennapjait – fakadóan is mindig szerette az előre kiszámítható dolgokat, úgy gondolta, hogyha terv szerint halad, ennek a számára kissé azért szokatlan intézménynek a működtetésével is könnyedén meg fog majd tudni birkózni. Hisz egy ilyen helyre szórakozni járnak az emberek, gyerekkacagástól és jókedvű sikítozástól kell, hogy hangos legyen az egész környék.
Az élet azonban mindig produkál olyan előre nem látható dolgokat, amik esetében mit sem érnek az előre jól megtervezett lépések. Mert ugyan ki számíthat arra, hogy a gyerekvasút egy fagyott csirkecombon is ki tud siklani, vagy arra, hogy a sötét alvilágot is mágnesként vonzza majd egy ilyen gyermekszórakozóhely. S mindezek tetejébe még megjelenik minden ember gyomorszorító rémálma, a bankok irreálisan magas kamatozású hiteleinek esedékessé válása. Azonban egy hősnek nincs mit tennie, fel kell venni a kesztyűt, amit az élet elé dobott, harcolnia kell. Ha erőszakkal szembesül erőszakkal, ha másképpen nem megy, akkor fondorlatos cselekkel. Még szerencse, hogy Henri az égiektől segítségként kapott maga mellé egy mentőangyalt, Laura a festőművésznő személyében.
Probléma probléma hátán, a konfliktusok végtelen sorban követik egymást, azonban az olvasónak aggodalomra semmi oka, azért krimiparódia a regény műfaja, hogy a végén minden elsimuljon, s az utolsó oldalt is elolvasva megnyugvással tehetjük majd le kezünkből a könyvet.
Addig azonban a népszerű kortárs finn szerző számtalan kellőképpen izgalmas és megmosolyogtatóan feszültségoldó kalandon vezet végig minket. Kikapcsolódásnak kitűnő olvasmány, s az izgalmak sem olyan mértékűen, hogy bárkinek álmatlan éjszakákat okozzanak az esti olvasgatás után. S ha elgondolkodásra késztet ez a könyv, az elsősorban abban nyilvánulhat meg, hogy átgondolja az ember, vajon kitől milyen örökség várható részére a közeli és távoli jövőben. Mert nem minden tekinthető gondtalan ajándéknak, azok közül, amit a sors egykor majd nekünk ad, néha megtréfál minket, és a juttatásával, sokkal inkább nehéz napokat, mint önfeledt órákat nyújt a számunkra. Ennek a könyvnek az elolvasása azonban mindenképpen az önfeledten eltöltött óráink számát fogja gyarapítani itt a földi világban.
Tölgyesi Tibor

Antti Tuomainen
A nyúlfaktor

Animus Kiadó 2022
Ára: 4290 Ft