2021-ben több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal csütörtök délután kezdetét veszi a Várkert Bazárban az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár őszi eseménye a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.

A Bookline és a Volvo támogatásával megvalósuló négynapos rendezvényen, két év után, az új kötettel jelentkező hazai szerzők mellett végre ismét találkozni lehet a nemzetközi irodalom olyan neves képviselőivel, mint például a német Jennifer Teege, az izlandi Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir, a svéd Alex Schulman, vagy a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Solà, akik mindketten Európai Unió Irodalmi díjas írók.

Az 2021. október 14. és 17. között zajló eseményre az újonnan megjelent könyvek köré szervezett beszélgetéseken túl a szervezők ezúttal is számos izgalmas, irodalmi vonatkozású produkcióval készülnek. Az október 14. és 17. között zajló eseményre az újonnan megjelent könyvek köré szervezett beszélgetéseken túl a szervezők ezúttal is számos izgalmas, irodalmi vonatkozású produkcióval készülnek. Az első nap betegség miatt a Magashegyi Underground nem tud koncertet adni, helyettük az Aurevoir. lép fel, amelynek zenéjében jelen vannak a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje. A Várkert Bazár színpadán saját szerzeményeik sorát versfeldolgozásokkal (Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János) egészítik ki.

Szombaton Vranik Krisztián szólóprodukciójával, a Krizsó Live Act játékával ér véget az aznapi program. A Nu-Triphoptól az elektronikus zenéig sok mindent megmozgató produkcióban Csordás Zita (Mayberian Sanskülotts) és Subicz Gábor trombitás, zeneszerző közreműködése mellett fellép Pion István, Saiid és Színész Bob is.

Vasárnap délelőtt a fesztiválon debütál Grecsó Krisztián és a Csík zenekar tagjainak közös, gyerekeknek szóló, Belefér egy pici szívbe című előadása. Az idei őszi Margót pedig a Klasszik Lasszó estje zárja. A Kemény Zsófi költő és Czinki Ferenc író, valamint Vitáris Iván (Ivan & The Parazol), Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (Blahalouisiana), illetve Sárkány Bertalan (Mary Popkids) alkotta formáció új, Magyar Szakítós című műsorával lép fel a fesztiválon.

Hétvégén a Könyves Séták a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjait, a letűnt korok szexualitáshoz, prostitúcióhoz és társadalmi tabukhoz tapadó történeteit idézik meg Pesten és Budán. A sétákon olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki a buja budai és pesti élet mint Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Szép Ernő vagy Petri György.

A fesztivál első két napján délutántól, hétvégén pedig már délelőttől kezdődően egymással párhuzamosan, három színpadon zajlanak majd az események. A már említett külföldi szerzők mellett új könyvével érkezik a Margóra többek között Bartók Imre, Bodor Ádám, Bödőcs Tibor, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László Tisza Kata és Tóth Krisztina. A rendezvényen bemutatott köteteket a Bookline standján nemcsak kedvezményesen megvásárolni, de a beszélgetéseket követően dedikáltatni is lehet majd a helyszínen.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a rendezvény idején érvényben lévő szabályok szerint látogatható. A belépésre vonatkozó aktuális házirendről a Liszt Ünnep honlapján lehet tájékozódni (lisztunnep.hu).