Duna Művészegyüttes bemutatója a Müpában

A Duna Művészegyüttes az erdélyi Mezőség színes népi kultúráját, zenei és táncörökségét idézi meg 2021. október 24-én 19 órakor a Müpában. Az Együttes az új székházában készülhet az előadásra, amelyben olyan közreműködők lesznek jelen, mint Navratil Andrea Liszt-díjas népdalénekes vagy Tóth Károly színművész.

A Mezőség sokszínű népművészete Bartók Bélától és Kodály Zoltántól kezdve Martin Györgyön és Tímár Sándoron át Novák Ferencig számos gyűjtő érdeklődését felkeltette már. Tehát bőséges forrásból dolgozhatott Juhász Zsolt együttesvezető, rendező, aki így gondolkodott a műsor kapcsán:

„Az érzéseinket, a tájegység iránti szeretetet, annak szépségeit szeretnénk megmutatni. Multikulturális vidék magyarsággal, románsággal, cigánysággal – ezt az izgalmas együttélést próbáljuk színre vinni.”

A nagysikerű „Szerelmünk, Kalotaszeg” előadás után az Együttes folytatni kívánja a tájegységre szűkített műsorszerkesztési elvet, ennek szellemében készül az erdélyi Mezőségről szóló bemutató, amelyre az Együttes októberben már az új, felújított székházában készülhet.

A „Szépséges Mezőség” mintegy 300 településen, a magyar, a román, a cigány és a szász kultúra összefonódása révén kialakult sokszínű világon kalauzolja majd végig a nézőket. Ez a multikulturalitás áll a műsor tematikai centrumában is, melyet Navratil Andrea énekszava, Tóth Károly előadásában Wass Albert prózái, valamint Barcza Zsolt tangóharmonikás és a Göncöl zenekar játéka színesít.

Számtalan híresség született ezen a tájegységen,közülük az előadásban megidézik Kallós Zoltán és Wass Albert Mezőséghez kötődő szellemiségét. A színpadkép alapvetően a mezőségi dombságot jeleníti majd meg absztrakt díszletekkel, monumentális, gurítható dobogókat láthatnak majd a nézők, melyek felületeit vetítéssel színezik, egy korszerű fényfestési technológiával.

A bemutatóra készülve több kiváló táncos szakember segíti az Együttes munkáját: a darab Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Farkas Tamás és Juhász Zsolt koreográfiáira épül.