Erdély legfiatalabb fesztiválja 50 helyszínen, több mint 800 programmal várja az érdeklődőket a Gyergyói-medencében számos magyarországi fellépővel „A gyergyói Egyfeszt olyan az erdélyi fesztiválnaptárban, mint áfonyaszem a feketecsokis brownie-n” – vallják a szervezők. Tavaly volt az első kiadása Erdély legfiatalabb fesztiváljának, idén pedig 2022. augusztus 4-7. között tartják meg 50 helyszínen, több mint 800 összművészeti programmal, a zenei színpadok mellett irodalmi, képzőművészeti eseményekkel, erős helyi gasztrokínálattal és a helyhez kötődő kalandprogramokkal.

A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól illusztrálja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; várják továbbá Gyergyóba a Wellhello együttest, Hobót és bandáját, Lajkó Félixet és a lengyel Volosi vonós zenekart, Herczku Ágit Nicola Parovval, Dresch Mihályt, Harry Tavitiant, Kubinyi Júliát, Sárik Pétert, Falusi Mariannt, Dorogi Pétert.

Mintha kereszteznénk a kapolcsi Művészetek Völgye és az Ördögkatlan Fesztivált, és a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnánk, kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és fajgazdag kaszálók vidékére!

Ahogyan tavaly, az első kiadáskor, idén is tematikus udvarokat alakítanak ki: lesz Folk-udvar, Jazz-udvar, Retró udvar, Könyv- és Színház udvar, Képzőművészeti udvar, Alter udvar és Örmény udvar, valamint Gasztró utca is. A Képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett (beltéri és szabadtéri installációk) többek között a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket. A tavaly nagyon népszerű Gasztró utca bemutatja helyi kulináris jellegzetességeket: ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netalántán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől. A gasztronómia és zene iránti imádatból született a Ghymes-alapító Szarka Gyula Ének a konyhából lemeze: többek között ez a produkció is megkülönbözteti a Gasztró-utcát egy mall-os food courttól. A fesztiválon fellépő alkotóművészekkel, zenétől irodalomig és képzőművészettől népművészetig közönségtalálkozókon lehet majd beszélgetni.

A művészeti programpontokon túl a fesztiválozók ízelítőt kapnak a környék látnivalóiból is. Számos idegenvezetős túrán vehetnek részt a környékbeli borvízfürdőkhöz, tájházakhoz, működő hagyományos kézműves foglalkozások művelőinek tevékenységébe kóstolhatnak bele. Az Egyfeszt olyan ikonikus turisztikai helyszíneket épített be kínálatába, mint a Gyilkostó vagy a Súgó barlang, és a résztvevők olyan különlegességeket is kipróbálhatnak, mint az alternatív hegymászó útvonal (via ferrata), a medveles, siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás, medence-parti és sétarepülés. Nem marad el idén sem a fiatalok körében népszerű Silent party, mindenki ellazulhat egy kávé vagy koktél mellett a Chill Zone-ban; fényfestés, iparművészeti vásár, retró bulik, hajnali táncházak, jazz-elmélkedések színesítik a nappalokat-éjszakákat.

Az Egyfeszt szervezője a gyergyószentmiklósi székhelyű Ice Flora Alapítvány, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy egyéb székelyföldi, Hargita megyei, Gyergyó-medencei kulturális rendezvényei mellett (mint amilyen a Csíkszeredai Könyvvásár, 1956 – A Forradalom zenéje, Sepsiszentgyörgyi kulturális hétvégék, Őszi Vásár, Szent Miklós Napok stb.) folytassa az első Gyergyó-medencei összművészeti, kulturális és zenei fesztivál rendszeres megszervezését.

A programmal és jegyvásárlással kapcsolatos információk a fesztivál honlapján érhetők el: www.egyfeszt.ro