Csak ebben bízhatunk

Szendi Gábor író, pszichológus sokszor nézeteivel meglehetősen egyéni álláspontot foglal el a táplálkozástudomány területén, de aspektusait mégis érdemes megismerni, s elgondolkozni az általa leírtakon. Könyveit a közérthetőség, a sok gyakorlati példa, a mindennapokból vett esetek színes elemzése jellemzi, s ez nincs másképpen a mostani művében sem.

Egyes orvosi vélekedések szerint – s azt, hogy ez jó, avagy rossz hír-e, azt, mindenki döntse el maga – a szervezetünket ért külső fertőzéses támadások – egyszerűbben fogalmazva a megbetegedések – sikeres legyőzésében, a gyógyulásban legtöbbször csak néhány százaléknyi jelentősége van annak, hogy milyen gyógyszert szedünk. Az elsöprően döntő tényező az, hogy mennyire erős és felkészült a szervezetünk, vagyis milyen erős, az immunrendszerünk. Nem véletlen tehát, hogyha valaki sokáig szeretné az életét egészségesen élni, akkor ezt, a semmihez nem mérhető, semmi mással nem pótolható elsődleges védvonalát kell megerősítenie. Egyrészt úgy, hogy minden szükséges segítséget – egészséges táplálkozással, természetes és mesterséges vitaminok bevitelével, sok mozgással – megad neki, másrészt pedig semmi olyan káros behatásnak – alkohol, dohányzás, ajzószerek, drogok szedése – nem teszi ki, ami az immunrendszerünknek nehéz és felesleges kihívásokat jelent. Azonban még akkor sincs könnyű dolgunk az egészségünk megóvása területén, ha mindezeket a tanácsokat megfogadjuk, mert nyugati életmódunkhoz, életmódbeli és táplálkozási szokásainkhoz kellene alkalmazkodni annak a testnek – s ez napjaink modern emberének a teste – ami alapvetően még ma sem különbözik egy vadászó-gyűjtögető életet élő ősközösségi ősünk testének felépítésétől. Ezt az ősi testet kell tehát valami módon összhangba hozni a kor kihívásaival, ami egyáltalán nem könnyű feladat, mégsem teljesen lehetetlen. S ebben minden bizonnyal hasznunkra lesz az a sok hasznosítandó megállapítás, tudományos vizsgálatokból levont következtetés, a mindennapi életünkben is alkalmazható jó tanács, amit a könyv elolvasásával fogadhatunk magunkba.
Négy nagy fejezetből áll össze a tartalom, az elsőben – Civilizáció és immunműködés – a korunk minden fejlett, jóléti társadalmában megjelenő „rémet” az elhízást, annak kialakulását, fenyegető következményeit, és lehetséges féken tartását taglalja a szerző. Nagyjából százötven éve jelentek meg azok a „káros” élelmiszereink – finomított cukrok, olcsó tésztafélék, nagyüzemileg előállított mesterséges adalékanyagok stb. – amelyek ma már sajnos az emberiség alapvető táplálékát alkotják. Ezzel párhuzamosan – a motorizációnak, a mindent meghatározó elektromos eszközök elterjedésének köszönhetően – nagymértékben lecsökkent az az egyénre szabott mozgásmennyiség is, ami elengedhetetlenül szükséges lenne az egészséges immunrendszer fenntartásához.
A rendkívül érdekes bevezető rész után a könyvben külön fejezet foglalkozik a rákkal, ami egyértelműen civilizációs betegség, az influenzával, ami ma már rendszeresen visszatérő viharbetegségként söpör végig a Földünkön, és az új – ma még kevéssé ismert, ezért érthetően félelmet keltő – fertőző járvánnyal, melyet a tudomány Covid-19 néven azonosított.
Bármiről is legyen szó azonban, a szerző alapállása, ahhoz, hogy bármilyen betegség felett diadalmaskodni tudjon a szervezetünk, erős immunrendszerrel kell rendelkeznünk. Jó hír azonban, hogy ennek megerősítése, az elért erős állapot fenntartása elsősorban rajtunk – helyes életmóddal, megfelelő táplálék bevitellel – múlik. Várhatunk némi segítséget a gyógyszerektől és piruláktól, azonban a betegségekkel szembeni sikereink alapját csak az egészséges szervezetünkben rejlő jól felkészített, erős belső védekezési mechanizmusunk adhatja.
Tölgyesi Tibor

Szendi Gábor
Immunerősítés belülről

Jaffa Kiadó 2020.
Ára: 3999 Ft