Csak bele kell vágni, s eljutunk a csúcsra!

A világon egyetlen állandó dolog létezik, a változás folyamata. Életünkre leszűkítve ez az életmódváltás iránti bennünk meglévő folyamatos igényt is jelenti. Mivel ez az igény valós, érdemes megfogadni ebből a könyvből a szerző – aki edző életmódmentor – tanácsát, mivel is tudjuk ezt a legsikeresebben végrehajtani.

Talán nincs olyan ember kerek e világon, aki ne szeretne változtatni az életén, legalább valami apró módon. A súlyfelesleggel küzdő soványabbá, a karcsú még fittebbé, a fitt pedig szuperhőssé szeretné magát átformálni. S a mostani esetben csak azokat a vágyakat említettük, ami az alakunkkal kapcsolatos.
A ma már közhellyé vált mondás szerint minden fejben dől el. Ahhoz azonban, hogy agyunk helyesen tudjon dönteni megfelelő és hasznos információkra van szüksége. Az életmódváltáshoz szükséges szellemi input egységcsomagot Berkes Márton könyvéből érdemes magunkhoz vennünk.
A szerző öt fő lépcsőfokban határozza meg a győztes életmódváltáshoz vezető utat. Minden egyes szintet meg kell lépnünk, hogy eljussunk az áhított végcélhoz, fizikai és mentális teljesítményünk maximális használásáig, birtoklásáig.
A csúcsforma gondolkodás alappilléreiről, amelyek logikusan kapcsolódnak egymáshoz a következő fejezetekben olvashatunk:
Rétegelt célok – ahhoz, hogy eljussunk valahová,  világos célt kell kitűznünk magunk elé, hiszen mint a mondás is tartja semelyik szél nem kedvező annak a hajónak, amelyik nem tudja melyik kikötőbe is akar eljutni. S azzal is számolnunk kell, hogy az új cél, ami a változás irányába hat, bizony azt is jelenti, lesznek dolgok, amikről le kell mondanunk, ez pedig bizony óhatatlanul is fájdalommal jár.
Végtelenített momentum – ha kitűztük a célt, akkor meg kell találni a hozzá vezető legjárhatóbb utat, s ezen el is kell indulnunk. A folyamatos haladás legfőbb biztosítéka, hogy állandó kihívások elé állítsuk magunkat, s ezeket a megnövelt energiaszintünkkel le is küzdjük.
A támogató erőforrások – ahhoz, hogy legyen erőnk a megkezdett úton végigmennünk, olyan erőforrásokat kell igénybe vennünk, amik segítsége nélkül bizony nem tudnánk teljesíteni azokat a folyamatokat, amibe belekezdtünk. Ezek közé tartozik a belső motiváción kívül, a magunk elé állított példaképek mintáinak követése, és a szakemberek támogatásainak, tanácsainak elfogadása.
Pozitív átlag – a változáshoz vezető utunk bizony – ezzel jó, ha már a kezdetekkor szembenézünk – bizony nem fog mindig felfelé vinni, lesznek benne hullámvölgyek, akár megtorpanások is. A ránk váró kudarcokat is lehet azonban a fejlődésünk útjába állítani, a stresszhelyzetek kiváltotta szituációkat pedig jól irányítottan, hasznunkra válóan felülírni.
Az összpontosított energia – a siker érdekébe mindig a végcélra kell fókuszálnunk. A magunk elé kitűzött céltól nem téríthet el semmi olyan módon, hogy az a leendő sikert veszélyeztesse. Ennek érdekében jó elgondolás akár az is, hogy lehetőség szerint kiiktatjuk a digitális zajokat az életünkből, s lekorlátozzuk azokat a választási lehetőseinket, amik felbukkanhatnak a célunk felé vezető utunkon.
Persze a fenti tartalomjegyzékszerű mondatok, csak vázak, amikre fel kellett építeni a tartalmi rész. Ezt a hasznos és megszívlelendő tartalmat amellett, hogy olvasmányos módon nyújtja át nekünk a szerző, még külön tippeket is mellékel hozzá, amik hasznos tanácsokkal szolgálnak az esetleges elbizonytalanodóknak, horribile dictu netán az elcsüggedőknek.
Az életmódváltozás megvalósítható tehát, nem is kell hozzá nagyon más, mint elszánt akarat, s ez a jó kis segítő könyv – hozzájutni a berkesmarton.hu weboldalon lehet – s a vágyott siker biztosan bekövetkezik. Érdemes még ma neki vágni ennek az útnak, mert aki belekezdett valamibe, az a felén már túl is van.
Tölgyesi Tibor

Berkes Márton
Életmódváltás csúcsra járatva

Magánkiadás 2021
Ára: 4990 Ft