Ramón Vargas és a Győri Filharmonikus Zenekar, Arturo Sandoval, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok, a BANDALOOP, Igudesman & Joo, Szergej Krilov és a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik keretében pedig többek közt Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Lakatos Mónika és a Romengo, Paár Julcsi, a MORDÁI, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat és az OddID – 2022. április 21-től izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekkel és előadásokkal, házfalakon táncra perdülő amerikai szupercsapattal, ingyenes világzenei kavalkáddal és igazi, pezsgő fesztiválhangulattal folytatódik országszerte a Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek!

Április 21-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lenyűgöző előadásával, A hűtlen feleséggel kezdődik Miskolcon a Bartók Tavasz, és nem ez az egyetlen magával ragadó táncprodukció, amelyben gyönyörködhet a miskolci közönség, hiszen április 22-én a Győri Balett Lajkó Félix zenéjére született látványos koreográfiája, a GisL, április 28-án pedig a Pécsi BalettVasarely-etűdök című előadása vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. A Művészetek Háza ad otthont a világhírű zenész-komikus páros, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo Play it Again címűestjének, valamint a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok hangversenyének, melyen Dvořák, Prokofjev és Bartók dallamai csendülnek fel, míg a Ritmo Piknik a Szinva Teraszon és az Erzsébet téren várja ragyogó világzenei és népzenei koncertekkel, interaktív zenei foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal a fesztiválozókat.

Április 25-én Győrben is elstartol a Bartók Tavasz: a Győri Nemzeti Színházban egymást követik a kihagyhatatlan táncelőadások. Asort a hazatérő Győri Balett GisL-je nyitja, de különleges produkcióval érkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is. Az amerikai BANDALOOP társulatot világszerte a vertikális tánc úttörőiként emlegetik: táncoltak már ódon várfalakon, nagyvárosok hipermodern felhőkarcolóinak üvegfelületein vagy épp a természetben, meredek sziklákon – április 29-én és 30-án pedig a győri épületeket hódítják meg! Az Olimpiai Sportparkban áll színpadra a tízszeres Grammy-díjas kubai jazztrombitás, Arturo Sandoval, ugyanitt ad koncertet Szergej Krilovvilághírű hegedűművész, valamint Ramón Vargas, a mexikói sztártenor, aki a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretében Puccini, Verdi és Rossini legszebb áriáival készül lenyűgözni a magyar közönséget. Április 29-én és 30-án a Ritmo Pikniknek köszönhetően a népzenével fűszerezett jazzsztenderdek és sanzonok, az oláh cigány zenei motívumok, ajamaicai eredetű ska, sőt a délszláv népi muzsika világába is belekóstolhat a győri közönség a város közterein.

Végül, de nem utolsósorban április 27-én Debrecenben is kezdetét veszi a Bartók Tavasz: a programsorozat a fékezhetetlen humorú, virtuozitásban és kreativitásban is verhetetlen muzsikus-komikus duó, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo koncertjével indul a Kölcsey Központban, de emlékezetes pillanatokat ígér Szergej Krilov és a hazai pályán brillírozó Kodály Filharmonikusok Debrecen közös hangversenye is, amelyen többek közt Bartók és Mendelssohn egy-egy népszerű kompozíciója is felcsendül. Május első napjaiban Debrecenbe is ellátogat a latin jazz élő legendája, ArturoSandoval és a mexikói operacsillag, Ramón Vargas is. Természetesen a Nagyerdei Víztorony is fesztiválhelyszínné változik: négy szemtelenül fiatal és tehetséges dalszerző-énekes, Ohnody, Дeva, Saya Noé és Drimba Cristina ad koncertet itt a Bartók Tavasz keretében, de az emblematikus helyszín a Ritmo Piknik világzenei programjainak is teret ad. S hogy mi történik a MODEM falain? Bizony, Debrecen ikonikus képzőművészeti központja sem maradhat ki a fesztiválpezsgésből: az épület külső homlokzatán, köteleken függesztve perdül lélegzetelállító táncra a BANDALOOP világhírű csapata, bebizonyítva, hogy a gravitáció nem lehet akadály, sőt, a magasság és a mélység izgalmas táncpartner a zseniális társulat számára.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos eseményeiről a www.bartoktavasz.hu weboldalon találhatók.