Bábok küzdelme a végsőkig

Benn a teremben néma csönd, szinte tapintható a feszültség, ami ott van a levegőben, hetedik érzékünkkel halljuk az agyakban lévő fogaskerekek csikorgását, és minden sejtünkben érezzük, az egymásnak feszülő győzni akarás vágyát. S ez a szellemi küzdelem hónapról hónapra megismétlődik az Első Szombat sakkverseny rendezvényein.

A sakkot ugyan a hivatalos meghatározásban a táblás játékok közé sorolják mégis sokkal több ennél. Aki már átélte egy valóban izgalmas sakkparti fordulatos mozzanatait, cselek és ellencsapdák váltakozó megvalósulásait, az tudja, hogy egy sakkpartiban minden és mindennek az ellenkezője is előfordulhat. Egy sakkjátszma alatt megszűnik a világunkban az idő és a tér, csak a hatvannégy mezőre és a harminckét figurára tudunk koncentrálni. A két játékos minden erejét arra kell, hogy összpontosítsa, hogy mattot adjon az ellenfél királyának. Ezt megteheti úgy is, hogy fokozatosan számbeli, anyagi előnybe kerül a bábok számát és erejét illetően, de akár úgy is, hogy áldozatot hozva – vagy akár több egymást követő beáldozást is meglépve – olyan pozíció előnyre tesz szert, aminek a végén az ellenfél királyának már nincs menekvés. Ebben a játékban a szerencsének semmi jelentősége nincs – nem ideszámítva, hogy mindig a világos bábok kezdenek, így számukra az elején megadatik az egy lépés tempóelőny – hiszen a kezdéskor mindenki azonos erejű bábokat visz harcba. Azonban olyan nagy a variációs lehetőségek száma, hogy gyakorlatilag nincs két egyforma parti, s mivel két egyforma gondolkodású játékos sincs minden játszma egy újabb érdekes kihívást tartogat a küzdő felek számára.


Ezeket az érdekes és izgalmas sakkjátszma lehetőségeket teremti meg 1991 óta az Első szombat elnevezésű sakkrendezvény sorozat. A Budapesten zajló mérkőzéseket havonta – január kivételével – mindig az első szombaton kezdik és tizenegy napon át tartanak.
Természetesen a versenyre jelentkezők a szintjüknek megfelelő csoportokban küzdenek, így van nagymesteri, nemzetközi mesteri, Nádassy Scheveningeni, és FIDE mesteri szekció. Az elért eredmények függvényében az indulók teljesíthetik a nagymesteri, nemzetközi mesteri normákat, de arra is van lehetőségük, hogy növeljék a FIDE élő pontszámuk értékét.
Mivel a verseny nemzetközi, nagyon sok külföldi is eljön ezekre a versenyekre, akár még úgy is, hogy hónapokra ideköltöznek hazánkba. A versenyeknek idén szeptember 4. óta a Budapest Körszálló ad otthont, a félemeleti London teremben minden feltétel biztosított a nyugodt összecsapásokhoz. Az utóbbi időben számos indiai sakkozót – ebben az országban rendkívül népszerűvé vált mostanra ez a játék – láthatunk küzdeni az asztaloknál. S ki tudja, a későbbiekben kiből milyen híresség válik majd, hisz valamikor a nemzetközi mezőnyből Magnus Carlsen norvég világbajnok, az amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura illetve a kinai világbajnoknő Hou Yifan is részvevője volt az Első szombat sakktornának. Vannak az egykori játékosok között azonban magyar hírességek is, mint Barkes Ferenc, Ács Péter vagy Rapport Richárd.
Aki tehát kedvet érez arra, hogy felmérje sakktudását látogasson el a rendezvény honlapjára, a www.firstsaturday.hu weboldalra, vagy vegye fel a kapcsolatot a verseny szervezőjével, Nagy Lászlóval a +36-30-230-1914 telefonszámon. Az pedig, hogy ki hol végez majd a versenyben „csak” ravaszság, ügyesség, koncentráció és tudás kérdése!
Tölgyesi Tibor