A labda másik oldala

Sokszor csodálattal – és teljes jogú ez az elismerés – nézünk a focistákra, mi mindent képesek véghez vinni egy egyszerű bőrgolyóval. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pályán kívül ők is csak emberek, s ezt a magánemberi oldalukat mutatja be, ez a szinte mára már elfeledett történetekből egybegyűjtött összeállítás.

A könyv lapjain napjainkra rég feledésbe merült egykori sportcsillagok élete, története, jó vagy rossz sorsa tárul elénk. Mert ugyan ki emlékszik már Hirzer Ferenc nevére, pedig ez a kiváló játékos egykor nem kisebb focicsapat, mint az olasz Juventus ünnepelt sztárja volt, sőt 1925-26-ban az olasz bajnokság gólkirálya is volt 35 rúgott góljával. Ismertségére jellemző, hogy amikor egy alkalommal külön bemutatták az akkori olasz miniszterelnöknek, Benito Mussolininak, még ő is elismerését fejezte ki, hiszen a kis magyar fiú neve előtte sem volt ismeretlen.
Hazai földön pedig a legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros egykori kiválóságáról olvashatunk nagyon érdekes dolgokat. A kortársak által a „legintelligensebb magyar játékosnak” nevezett szíve valóban csak a zöld –fehérekért dobogott, amikor pedig aktív pályafutása után edzőnek kérték fel ezt olyan nagy kitüntetésnek vette, mintha a bankszakmában a hitelbank igazgatói székét kapta volna meg.
Összesen közel harminc játékos emberi oldalát ismerhetjük meg, a sokszor szívszorítóan szomorú, máskor tragikusan szerencsétlen, vagy éppen hihetetlenül fordulatos, de a végén sikerrel zárult pályán kívüli életutakat olvasgatva. Sokaknak a világháború, az üldöztetés, vagy éppen a háború utáni kommunista diktatúra törte derékba a karrierjét, alakította rossz – de persze a véletlenek folytán az is előfordulhatott, hogy éppen jó – irányba a sorsát. S bár a könyv focisták élethelyzeteit, magánéleti viszontagságait ismerteti, olvasása közben megismerhetjük – elsősorban az idézett egykori újságcikkeken, visszaemlékezéseken keresztül – az adott korszak miliőjét, mindennapjainak erkölcsi, politikai, sportetikai felfogását.
A történetek különállósága miatt akár egyvégtében, de akár szemezgetve is érdemes elolvasnunk a kötetet, azonban bármilyen módot is választunk az élvezetes, könnyed élmények garantáltak lesznek a számunkra.
Tölgyesi Tibor

Csillag Péter
Oldalvonal

Jaffa kiadó 2021
Ára: 3499 Ft