19. Spinoza Zsidó Fesztivál

A Spinoza Színház nem csak a zsidó kulturális élet rehabilitációjához kíván hozzájárulni, de céljául tűzte ki a szórakoztatva tanítást is. A Spinoza Zsidó Fesztivál célja, hogy évről évre, több mint két héten át, a zsidó kultúra szinte valamennyi szegmenséből ízelítőt adjon. Idén 18 program, köztük 4 színházi premier várja a kultúrára éhes közönséget. Leonard Cohentől Fegyáig, Mózesen és Liliputiakon át a dokudrámáig, színházi előadások, koncertek, filmvetítés, beszélgetések és kiállítás is látható, közel 70 közreműködő részvételével. 

Bemutatók:

2021. szeptember 22.
Mózes és Jézus Pesten – politikai kabaré

Hámori Ildikó, Makranczi Zalán és Schneider Zoltán közreműködésével kiderül, mi újság a kereszténységgel és a Tízparancsolattal hazánkban. Rendező: Czeizel Gábor

2021. szeptember 26.  
Pesti zsidó sanzon-világ – zenés játék

Sajgál Erika és Kovács István jól ismert szerzők történeteit keltik életre, miközben megtanítják mi a különbség a kuplé, a sanzon, a dal és a filmdal között.

2021. szeptember 28.  
Három jiddise mame – zenés játék

Klein Judit, Várady Eszter Sára és Fenyő Fruzsina zenés játékban éneklik meg a cím jelentését, amelyhez az ötletet maguk az előadók és az élet adta.

2021. október 2.
Liliputiak lázadása – monodráma, felolvasószínház

A szeretet, az összetartozás, na meg egy nagy kaland igaz története Jordán Adél előadásában.  

A Spinoza sem a műfajokat, sem a témákat illetően nem bátortalan. Ezt példázza Balázs Gábor eszmetörténész előadása, ami Jézus a kortárs izraeli művészetben címmel, számos illusztráción keresztül mutatja be Krisztus visszafogadási történetét. A Fesztivál ideje alatt a Színház korábbi bemutatói, a Címzett ismeretlen, A Pulitzer-ügy, a Kálmán Imre, az operettkirály és a Szerelmünk, Sisi is látható. Humorfőváros: Odessza címmel Jávori Ferenc „Fegya” és Dunai Tamás kalauzolja a nézőket az orosz-zsidó dallamvilágba, míg Fellegi Balázs és együttese Leonard Cohent idézi majd koncertjén. Az idén 100 éve született Szenes Hanna emléke előtt a róla készült dokumentumfilmmel tiszteleg a Fesztivál, a Spinoza elmúlt éveinek előadásaiból pedig Véner Orsolya szemszögéből nyílik fotókiállítás. A színház alatti romkocsmában, a Lámpásban, három alkalommal, zsidó elemekkel tarkított jazz-, blues, rock és népzenei koncertek várják az érdeklődőket.