Egy roma író viszontagságai

Lakatos György talán az egyedüli roma sci-fi-író. Ám a sci-fi mellett vannak szociográfiai jellegű írásai is, és hamarosan elkészül a pszichés (elsősorban skrizofrén) betegek elhagyatottságát és a velük kapcsolatos előítéleteket bemutató, Orvos nélkül című regényével. Ebben arról a tapasztalatáról ír, hogy sok esetben miként hagyják a kezelőorvosok elmagányosodni azokat a betegeket, akiknek éppen a magány okozza leginkább az elviselhetetlenségig is elfajulható lelki szenvedéseket. A regény főhősének történetével azonban azt is bemutatja, hogy a kóros érzelmi impulzusokat, miként lehet feldolgozni hasznosan.
A származása miatt sokat szenvedett írónak eddig három önálló könyve jelent meg. Lakatos György nagyon mélyről indult, s akinek fantáziáját a szeretet és a boldogságkeresés különös viszonya mozgatja. A roma származású szerző őszintesége Lakatos Menyhért példáját idézi elénk, ám formálódó írói világára különös hatást gyakorolt az első magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal való ismeretsége is. Lényegében ez az ismeretség inspirálta első művének, az Égi kreatúrák című sci-fi regénynek a megírására.
Lakatos hősei általában az érdemtelenül mellőzött, kitaszított emberek, akik a jókkal szövetkezve igazi tudásukat és erejüket mégis csak képesek bemutatni, s ha nehéz megpróbáltatások árán is, de végül diadalt aratnak. Nyelvezete rendkívül árnyalt, ám ennek ellenére könnyen érthető.

Az 1969-ben született Lakatos már középiskolás korában is írónak készült, s tanárainak nem kis meglepetést okozva az egyik országos irodalmi pályázat díjnyertese lett. Noha az előítélet sok-sok akadály elé állította, nemcsak a középiskolát fejezte be, hanem azt követően többféle képesítése is lett. Dolgozott rendőrként, középszintű vezetőként a BKV-nál, biztosítási ügynökként, egy darabig a Generali Biztosító Rt. egyik fiókvezetőjeként is tevékenykedett. Rövid időre a politikába is bekapcsolódott, a MIÉP budapesti országgyűlési képviselő-jelöltjeként kapott támadások hatására azonban a politikából végleg kiábrándult. Megbetegedett, s haza költözött szülőfalujába, Tornyospálcára. Néhány év múlva vállalkozásba kezdett, megnősült, öt gyermeke van. Jelenleg Kisvárdán él.
Horváth Lajos