Egy a zsenik közül

914

Lehet, hogy csak az egyike a XX. század legjobb magyar íróinak – vagy költőinek – de ahhoz kétség nem férhet, hogy a magyar nyelv szerelmese, értője és formaművésze – ezen a területen mindenképpen az első. Stílusa egyéni és magával ragadó, témaválasztása filozofikus és mégis közérthető – mi itt a Kárpát-medencében mindannyian boldogok lehetünk, hogy magyarul olvashatjuk Kosztolányi Dezső műveit.

Ez a kötet – mely alcíme szerint kötetben meg nem jelent írások és más újdonságok gyűjteménye – valójában legalább annyira mutatja be Kosztolányit, az embert, mint Kosztolányit, az írót. A múlt század első felének meghatározó alkotójának nemcsak kenyérkeresete, játékszere és elhivatottsága volt az írás, hanem sokkal több ennél. Az írásban azt az érzést találta meg melyet minden ember – persze más-más formában, és módon – egész élete értelmének tekint, keres és sajnos sokszor egy földi lét kevés ahhoz, hogy meg is találja. Az író és költő azonban fiatalon – alig volt 51 éves – bekövetkezett halála előtt pár évvel erről az érzésről saját szemszögéből így nyilatkozott: „Először bevallom, hogy boldog vagyok. Boldog vagyok, hogy írok és írhatok. Mindig ebben kerestem és leltem meg a boldogságot, nyilván azért, mert sehol másutt a földön nem találtam meg. Elégedett is vagyok. Nem munkásságommal, hanem azzal, hogy az a munkásságom, ami.”

Nekünk olvasóknak pedig az a kegy jutott, hogy ennek a nemcsak boldog, de zseniálisan alkotó embernek az írásait – mind prózában, mind versben – napról napra olvashatjuk, máig ható üzeneteit magunkba szívhatjuk, szófordulatait, mondatszerkesztését, hasonlatait és nyelvi játékait csodálhatjuk és élvezhetjük. Ez a kötet lehozza közénk a Parnasszusról Kosztolányit, láthatjuk papucsban, belenézhetünk, mit tálalnak fel neki délben ebédre, megtudhatjuk, hogyan tekint a klasszikusokra, mi a véleménye olyan köznapi dolgokról, mint két ember házassága. A kötetet olvasgatva azt gondoljuk ez a ragyogó irodalmi alkotó akár lehetne a szomszédban lakó kedves bácsi is, vagy az a jó modorú idősebb úr, aki kutyasétáltatás közben mindig már messziről előre köszön. A cikkek, és interjúk gyűjteménye lehozza közénk a földre azt, ami égi, megismerteti velünk azt, akire munkássága alapján áradozva nézünk fel. S ami a legmeglepőbb ez a köznapivá váló találkozás nem rontja, hanem még emeli is a kötet elolvasása után az embernek rokonszenves, írónak óriás Kosztolányi Dezső nimbuszát.
Tölgyesi Tibor

Kosztolányi Dezső
Mindent bevallhatok

Jaffa kiadó 2018
Ára: 3490 Ft