Fotó: Éder Vera

Február 8-án láthatja először a Miskolci Nemzeti Színház közönsége az Ördögök című regényből született előadást a Kamaraszínházban. A 19. század végén és a 20. század elején Oroszországban minden szalonban, minden sikátorban, minden kocsmában művelt vagy írástudatlan emberek a végső kérdéseken gondolkodtak. A legszélsőségesebb szekták és szerveződések vetették fel fejüket, az eszmék zűrzavarában pedig elhomályosodott a legmagasabb rendű értékek jelentése. Dosztojevszkij regénye, az Ördögök ezt a kaotikus, morális válságba jutott világot állítja elénk.

Dosztojevszkij regénye nagyon gazdag és sokrétű történet, politikai és lélektani dráma, filozófiai elmélkedés és krimi egyben, az előadás arra törekszik, hogy ez a rétegzettség minél kevésbé sérüljön. Béres Attila, az előadás rendezője elmondta, az Ari-Nagy Barbara által készített színpadi változatban egyrészt egy generációs konfliktus, másrészt egy bonyolult belső mozgásoktól fűtött társadalmi tabló áll a középpontban, melynek minden alakja választ keres arra a korra, amelyben élnie adatott.

A rendezés igyekszik reflektálni arra a – távoli – párhuzamra, amely a regény által leírt orosz anarchista törekvések és a magyar rendszerváltás eszmeisége, politikai mechanizmusainak működése között felfedezhető. – Az Ördögök története egy bomló, széteső korszakot tükröz, amikor a társadalmi felépítmény inogni kezd, beáll egy ideológiai válság, a régi rendszer már nem működik, az új pedig még nem alakult ki.

DOSZTOJEVSZKIJ: ÖRDÖGÖK
Makai Imre regényfordítása alapján a színpadi változatot készítette: Ari-Nagy Barbara

NYIKOLAJ SZTAVROGIN
BODOKY MÁRK
PJOTR VERHOVENSZKIJ
RÓZSA KRISZTIÁN
SZTYEPAN VERHOVENSZKIJ, Pjotr apja
VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas
VARVARA SZTAVROGINA, Nyikolaj anyja
SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
SATOV
LAJOS ANDRÁS
DÁSA SATOVA, a húga
HORVÁTH ALEXANDRA
KIRILLOV
FECZESIN KRISTÓF
LIZA DROZDOVA
PROHÁSZKA FANNI
PRASZKOVJA IVANOVNA DROZDOVA, Liza anyja
MÁHR ÁGI Jászai-díjas
MARJA LEBJADKINA
RUSZNÁK ADRIENN
LEBJADKIN KAPITÁNY, Marja bátyja
KONFÁR ERIK
VIRGINSZKIJ
KOKICS PÉTER
VIRGINSZKAJA, a felesége
VARGA ANDREA
FEGYENC FEGYKA
SIMON ZOLTÁN
LIPUTYIN
SOMHEGYI GYÖRGY
SIGALJOV
PAPP ENDRE
ŐRNAGY
KINCSES KÁROLY
GAGANOV
KERESZTES SÁNDOR
TANÁR
ZALÁNYI GYULA
DIÁK
KOLLER KRISZTIÁN
DIÁKLÁNY
CZVIKKER LILLA
TANÍTÓ
FEKETE ZSOLT
LJAMSIN
NAGY NÁNDOR
NASZTASZJA
SZALAY PETRA
GIMNAZISTA LÁNY
GULYÁS ZORKA

Rendező:
BÉRES ATTILA