A tótvázsonyi Janka Tanyát, két fantasztikus hölgy hozta létre Bárányos Katalin és Janneke Brinks. Céljuk, hogy autista fiataloknak nyújtsanak segítséget a beilleszkedésben, ezzel segítve őket, hogy hasznosnak érezzék magukat a társadalomban, és képesek legyenek olyan feladatok elvégzésére, amik összhangban van adottságaikkal. A sikert titka pedig az, hogy az ott tevékenykedő pedagógusok nem a fiatalok hiányosságaira, hanem a képességeire összpontosítanak. A SPAR Magyarország támogatásával készült Hosszú út című dokumentumfilm a Janka Tanya segítő közösségében élő sérült fiatalok mindennapjaiba nyújt betekintést, s a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól.

Kovács Krisztián, a film rendezője a bemutató utáni beszélgetésen elmondta, hogy Boros Balázs rendezőtársával és Hinkel Dávid szerkesztő-riporter-vágó kollégájával amikor elvállalták a film elkészítését, még nem tudták, hogy mire számíthatnak. Bennük is éltek a sztereotípiák az autistákkal kapcsolatban. Azonban amikor megismerték a Janka Tanya munkatársait, teljesen megváltozott a véleményük. A film célja, hogy bemutassa az alapítók módszertanát, a benne résztvevő pedagógusok és sérült társaik hétköznapjait, valamint eredményeit, s meglepődve tapasztalták, hogy minden csak hozzáállás kérdése.

Az esélyegyenlőség iránt elkötelezett SPAR a tótvázsonyi Janka Tanyával 2017 óta működik együtt. A nonprofit szervezet célja olyan napközbeni foglalkozás megvalósítása, amely lehetővé teszi a folyamatos fejlődést, a sikerélmények megélését, ami hozzájárul ahhoz, hogy autista embertársaink a társadalom életének alkotó részesei legyenek.

A félórás film gondolatébresztő, és szívmelengető képekkel mutatja be, hogy a szervezet foglalkoztatott munkatársai mily módon végzik a tanya körüli teendőket – kertápolást, az állatok gondozását –, milyen sikerrel látják el az áruházi árufeltöltő és szortírozó munkát, a szórólapozást vagy az ajándéktárgyak és képeslapok készítését. Láthatjuk azt is, hogy a szereplők mivel töltik a közös szabadidejüket.  A főszereplők mellett megszólalnak a kezdeményezés ötletgazdái és a szülők is, akik szerint a korábban bezárkózott gyermekeik megnyíltak a Janka Tanya közösségének köszönhetően, és teljes embernek, a család és a társadalom hasznos tagjainak tekintik magukat.

„Hálásak vagyunk azért a segítségért, amit a SPAR Magyarországtól évek óta kapunk. Az áruházi munkalehetőség révén a társas kapcsolatokat nem, vagy csak nagyon nehezen megteremtő autista fiatalok képesek beilleszkedni és teljes értékű emberhez méltó életet élni. Az általunk a hiányok helyett a képességekre összpontosító, feltétel nélküli támogatás és gondozás sikere megmutatkozik abban is, hogy foglalkoztatott munkatársaink – szakemberek segítségével – ugyanúgy helyt állnak a munka világában, mint az egészséges társaik” – mondta Bárányos Katalin, a Janka Tanya alapítója. A kezdeményezés másik gazdája, a holland Janneke Brinks hozzátette: „Az eredményes együttműködésünk arra is bizonyíték, hogy mindenkinek van helye a világban”.

A Janka Tanya munkatársai mellett az üzletlánc – hasonló feltételekkel és metódus szerint – további két partnerszervezetének fiataljait is segíti: az Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért és a Zala megyei Alapítvány az Autista Gyermekekért pártfogoltjai is lehetőséget kaptak a beilleszkedésre a SPAR-nak köszönhetően.

A SPAR-nál jelenleg 119 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik, és tíz fő fogyatékkal élő, autista fiatalnak adnak munkát. A SPAR 2010-ben kapta meg először a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, 2017-ben pedig már negyedik alkalommal vehette át a díjat, amikor az esélyegyenlőségi pályázaton Befogadó Munkahely különdíjban is részesült a Janka Tanyával megvalósított programja elismeréseként.

A bemutató utáni sajtófogadáson, egy érintett szülővel való beszélgetésem teljes mértékben igazolta azt a fantasztikus munkát, amit az alapítók véghez vittek. Minden fiatal rengeteget fejlődött az ott eltöltött idő alatt. Jó lenne, ha országszerte sok ilyen Janka Tanya létesülhetne.