Dicsőséges bukás egy új kor hajnalán

Vannak a történelemben olyan fordulópontok, amik akár századokra meghatározhatják az elkövetkező korszakot. Július Cézár halála után már nem lehetett visszaállítani a köztársaságot, a hatalom megragadása azonban nem volt könnyű egyik aspiráns – sem Antonius, sem Octavianus – számára sem.

A skót író regényében egy bonyolult történelmi időszakot dolgoz fel, melyben nem csak a fontos történelmi személyiségek, de az ókori Római Birodalom mindennapjai is elénk tárulnak. Emberi érzések, gyengédség és kegyetlenség, hatalomvágy és szilárd jellemek váltakoznak a sodró lendületű történetben. A polgárháború szélére sodródott birodalom vezetői azonban nem csak törtető zsarnokok, de szerelmes férfiak is. Nem csak a korlátlan hatalmat szeretné megszerezni, de egy csodálatos egyiptomi királynő szerelme után is vágyakozik a regény főhőse, aki végül – mint a történelemtanulmányainkból is tudjuk – végül elbukik. Azonban bukásában is megdicsőül, hisz szíve választottja, Egyiptom királynéja – Kleopátra – az utolsó csatavesztés után együtt vállalja vele az élet önkéntes eldobását.

Gondolhatnánk, hogy a hiteles történelmi regények nem lehetnek olyan izgalmasak, mint más irodalmi alkotások, hiszen a tájékozott olvasó már előre tudja, mi lesz a cselekmény végkifejlete. De ez csak részben van így, hiszen az igazi érdekességeket és izgalmakat azok az aprónak tűnő részletek rejtik, melyből megtudhatjuk, hogyan éltek, gondolkodtak, mi motiválta igazán ezeket a ma már a történelemkönyvek lapjain helyüket véglegesen elfoglaló államférfiakat.  S végül rendkívül elgondolkodtatóak azok a feltevések, amelyek azt a kérdést járják körbe – hiszen végül a teljes igazság talán sosem derül ki egyértelműen az utókor számára – miért döntöttek úgy, ahogy döntöttek a legkritikusabb helyzetekben.

Alapvetően ebből a regényből egy hadvezért ismerünk meg, aki ember is, egy politikust, aki férfi is, egy olyan római jellemet, aki elveiért meghalni is kész.

Remek olvasmány azoknak, akik nem csak tudni, de kicsit érteni is szeretnék a történelmi események mozgatórúgóit, egy olyan kor tekintetében – a Római Birodalom császárságának hajnalán – ami nem csak izgalmas, de egykor kontinensünkön további történelmére meghatározó erővel is hatott.
Tölgyesi Tibor

Allan Massie
Antonius

Helikon Kiadó 2018
Ára: 3499 Ft