Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Hamarosan elindul egy hiánypótló és nagyszabású program, melynek elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, és azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. A Déryné program mindenkinek szól, a jelmondata pedig: „Színház mindenkinek”! Célkitűzése pedig nem más, mint, hogy minőségi színházi előadások a lehető legszélesebb körben juthassanak el Magyarország teljes területére. A Déryné Program négy alprogramból áll, amellyel szeretnék megszólítani a kőszínházakat, a társulatokat, a befogadó intézményeket és természetesen a közönséget.

A négy alprogram közül az első az Országjárás, ahova két irányból lehet jelentkezni, egyrészt azoktól az intézményektől, játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt pedig az alkotói oldal részéről. A program anyagi források biztosításával, az általa felállított szempontrendszer alapján koordinációs szerepet nyújt a partnerek részére.

A Barangoló alprogram célja, hogy ötleteik megvalósításához lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson pályakezdő, fiatal csoportoknak és a kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak. Az alkotóközösségek helyzetbe hozása finanszírozással, mentorprogrammal történik, lehetőséget teremtve a résztvevők számára a nevük és a munkájuk mind szélesebb körben való megismertetésére.

A Nyári vándorszínház alprogram felépítését kettős vonulat alkotja. Előtérbe kerül az alig néhány száz lelkes települések elérése, ezekre a helyszínekre felkérés alapján kerülnek beválógatásra a produkciók, teret engedve a művész hallgatóknak. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza meg. Ebben az esetben is hangsúlyt kap a kreatív szárnypróbálgatók iránti nyitottság és bizalom erősítése.

A Déryné program negyedik pilléreként egy olyan kis létszámú saját társulat létrehozása a cél, amellyel évi 3-5 bemutató keretében tájolás valósítható meg. A megvalósítása során kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak, így a szervezési, koordinálási munka, az utókövetés és tartalommegosztási tevékenység is a digitalizáció jegyében zajlik.

Jelentkezési határidő: folyamatos
Jelentkezés: www.deryneprogram.hu oldalon.

Horváth Erika