„Csodálkozol a kokainistán, s nem érted?

2127

Gondolkozzál az okain is tán – s megérted!” Ez a Kosztolányi Dezső idézet utal rá, hogy Magyarországon már a múlt század húszas-harmincas éveiben jelen volt ez a – mindig is az elit, jómódú emberek által használt – kábítószer, a rendszerváltás utáni évektől pedig még napjainkig is használatának virágkorát éli. Az oknyomozó újságíró kötete bemutatja hogyan indult hódító útjára, milyen kalandos ívet írt le ez a fehér por, s jelen pillanatban szédítő pályafutásának éppen melyik magyarországi stációjánál tart.

Az ember, az egyén, mindig kicsit szeretett volna Isten lenni, vagy legalábbis olyan isteni tulajdonságokkal felruházni önmagát, ami kiemeli őt a mindennapok sivárságából. Ezért fordult különböző bódító, hallucinogén szerekhez, amelyek becsapták elméjét, s egy gondtalan, szebb, csodavilágba repítették a képzelet szárnyán. Így olyan szellemi élményekben lehetett része, melyekről addig álmodni sem mert, olyan csodálatosnak láthatta maga előtt az őt körülvevő világot, mintha valamiféle tündérországban járna.
A gyönyörűséges élményeknek azonban ára van, ez alapjában véve nem olcsó mulatság, hiszen a bódító szerek terjesztői megkérik az „anyag” árát. Azonban – ami ennél sokkal súlyosabb – ezt az árat másképpen is meg kell fizetni. A tartós szerhasználat fizikailag előbb utóbb tönkreteszi még a legerősebb szervezetet is, az agyban pedig megfordíthatatlan folyamatként megindul a szellemi leépülés. Jól meg kell gondolnia tehát annak, aki magához veszi ezeket a „varázsszereket” mert a kábítószerek ördöge – akárcsak a Faust legenda Mefisztója – a végén mindenkinek benyújtja azt a számlát, amit végül csak fizikai és mentális tönkremenetellel lehet csak kiegyenlíteni.
A kábítószerek közül az egyik legismertebb a kóla cserje felhasználásával részben szintetikus módon előállított kokain, amit a zsargon kokónak, kólának is nevez. Fogyasztása hazánkban alapvetően az első világháborút követően indult meg első fénykorát 1920 után élte. A második világháborút követően a szocialista években szinte teljesen eltűnt, hogy majd a rendszerváltás hozta új, szabad világban is szárnyaljon, és sajnos ez a felfelé ívelő szakasz még napjainkban is tart.
A szerző könyvében nem történelmet ír, hanem be szeretné nekünk mutatni egyrészt, hogy mi az oka, hogy ez az apró szemcsés fehér por manapság ennyire népszerű a kábítószerek körében, másrészt felvázolni azt a hálózatot, bemutatni azokat az egykori és mai „hősöket” akik mindent megtettek azét, hogy az végül a végső fogyasztó asztalán, s onnan felszippantva orrán keresztül az agyában semmihez sem fogható kábulatot idézzen elő. Ehhez le kellett szállnia az alvilág bugyraiba, történeteteket meghallgatnia a félvilági alakoktól, legendákra és rendőrségi jegyzőkönyvekre alapozva elénk tárni az egykori és a mai kokain uralta valóságot. Mindezt a tőle megszokott olvasmányos módon, lebilincselő stílusban, letehetetlen tálalásban. Azt is mondhatnánk, egy remekül megírt krimit tart a kezében az olvasó, a baj csak az, hogy ennek a könyvnek minden sora a szomorú valóságot tárja elénk.
Tölgyesi Tibor

Dénes András
Magyar kóla

21. Század Kiadó 2020.
Ára: 3990 Ft