Csak egy ugrás a múlt

Az időutazás nem egy egyszerűen megvalósítható fizikusi kihívás, de az irodalom eszközével nincsenek megoldhatatlan feladatok. Ha pedig ez az irodalom az ifjúságnak szól elsősorban, akkor aztán az író számára tényleg nincs lehetetlen.

Mi történik, ha néhány kamaszgyerek a töritanárral – no meg, hogy valaki vigyázzon is a díszes társaságra – egy vizslakutyával együtt visszarepül az időben, s éppen akkor csöppen be a magyar középkor zivataros éveinek közepébe, amikor a naptár 1514-t mutat. Nem kell eminens tanulónak lenni ahhoz, hogy tudjuk, nehéz időszaka volt ez a magyarnak, hiszen Mátyás birodalmának széthullása időszakában, az éppen kitörni készülő Dózsa-féle parasztfelkelés korát éltük ekkor. Igen ám, de mi van akkor, ha az időben visszacsellengők annyira felkészültek a történelmi ismeretekből, hogy tudják, ha rövid úton nem avatkoznak be a történelmünk menetébe, akkor aztán nemsoká eljön a mohácsi csatavesztés, Budavár eleste, a török hódoltság kora. Meg lehet-e állítani a történelem kerekét, befolyásolni lehet-e népünk múltbeli sorsát, oly módon, hogy erőteljesen közbeavatkozik ez a kis csapat? Tudjuk, hogy az ifjúság előtt aztán valóban nincs semmi, ami lehetetlen lenne, de a bennük lévő önfejű elszántják, a diákos furfang, s a kamaszos tisztalelkűség elég energiát tud-e adni ahhoz, hogy első nekifutásban, Dózsa ne bukja el a parasztháborút, utána pedig már egy erős, egységes ország tudja fogadni – s remélhetőleg porrá verni – a hódító oszmán hadakat? Mit és hogyan kellene tenniük a változtatások érdekében, hogy sikerüljön a csoda, és nagy erős országgá váljon ekkortól ismét Szent István birodalma?

Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy bár sajnos a történelem menetét nem tudták megváltoztatni, de tucatnyi kalandot éltek át. Rengeteg ismert – és ismeretlen – középkori magyarral találkoztak, s ügyességüknek köszönhetően mindig sikerült kivágniuk magukat nehéz helyzetükből, ha szorult a kapca.

S miközben a fiatal olvasók falják az egymás után zajló kalandokat, tán kicsit jobban megismerik azt a kort, kicsit jobban átélik, milyen is lehetett hajdanán az élet, milyen is lehetett élni az 1500-as évek elején Magyarországon. Így számukra ez a könyv egyszerre lesz lebilincselő olvasmányélmény és a középkori Magyarország mindennapjainak életszerűen bemutatott ismeretanyaga.

A könyv befejeztével aztán kik-ki eldöntheti, mi lenne inkább: Dózsa-féle parasztkatona, aki páncélingben hősiesen szembeszáll az elnyomó földesúr zsoldoskatonáival, vagy okostelefonon chatelő kocka, aki a világból csak annyit lát, ami megjelenik a számítógépe monitorján? Sajnos a rossz hír az, ha valaki az első verziót választja, annak még egy kicsit várnia kell, bár nem soká, csak addig, míg valaki feltalálja a minket tetszőleges korba elrepítő időgépet. Így tehát ennek megvalósulásáig – jobb híján – mindenki számára javasolhatjuk a jó könyvek olvasását, és a határtalan fantáziánk nyújtotta álmodozást.
Tölgyesi Tibor

Nógrádi Gábor
A mi Dózsánk

Móra Könyvkiadó 2018
(második, felújított kiadás)
Ára: 2499 Ft