Csak egy malac az ólban

Senki nem tudja, valójában ki is a szomszédja, milyen titkot rejthet egy ismerős látszólag kedves mosolya, mi mindenre számíthatunk – vagy helyesebben szólva nem számíthatunk – azoktól, akikről úgy gondoljuk, jól ismerjük őket. Ez a könyv ablakot nyit egy olyan világra, amit talán az olvasónak jobb lett volna soha meg nem ismerni.

Az irodalmi könnyűműfajnak, a kriminek is megvan nem csak a rajongótábora, de a létjogosultsága is. Ebben a műfajban is lehet remekműveket alkotni, vannak olyan alkotók, akik mesterei a feszültségteremtésnek, a szorongások előidézésének. Egy krimi akkor jó, ha miközben olvassuk, libabőrös lesz a karunk, többször felpillantunk, hogy valóban jól bezártuk-e az ajtót, s összerezzenünk, ha a feltámadó szél megkocogtatja az ablaktáblákat. Mindenki megnyugtatására, ennek a könyvnek az olvasása előidézheti a fenti jelenségeket, ennek csökkentése érdekében pedig mindenki vegye fel a kapcsolatot kezelő idegorvosával vagy a könyvkiadók közönségkapcsolatával.

Aki azonban élvezetét leli abban, hogy egy könyv elolvasása után nem tud könnyen elaludni, szereti, ha álmában meg-meg jelennek a lapokról megismert rémképek, s akár napokig képes rágódni egy krimiben felvázolt bizarr cselekményen, annak jó szívvel ajánlható Luca D’Andrea műve.

A cselekmény a bűnügyi történetekbe szinte már szokványosnak nevezhető indíttatású. Az asszony ellopja a rettegett bűnöző férjétől annak a jelentős vagyonát képező, zafírokkal teli bársonyzacskóját. A lopás persze nem maradhat büntetlenül, megindul a férj bérgyilkosának hajszája az asszony megöléséért, és a kincsek visszaszerzéséért. A nő eszeveszetten menekül, talán túl gyorsan is, nem csoda, hogy autójával lesodródik az útról, súlyos balesetet szenved, s csak egy hegyi ember ápolásának köszönheti megmenekülését. Aki azt hiszi, innen már unalmassá válik a regény, hiszen tudni lehet a várható folytatást, az nagyot téved. Itt kezdődnek azok a fordulatok, melyek több szálon futva letehetetlenné teszik a könyvet, teremtik meg azt a feszültséget, melyek rákényszerítenek minket arra, hogy egy ültő helyünkben érjünk a történet végére. Ez a könyv nem csak a bűncselekmények és váratlan események halmaza, de az író határtalan fantáziájának köszönhetően, oly módon visz el minket egy transzcendensnek tűnő világba, hogy érezzük, minden leírt dolog, akár velünk, a mi környezetünkkel is megtörténhetne.

A szerző ezzel a könyvével méltán nyerte el az év legjobb olasz nyelvű krimijének járó díjat 2017-ben.
Tölgyesi Tibor

Luca D’Andrea
Lissy

21. század Kiadó 2018
Ára: 3690 Ft