Csak egy kattintás – és mégis mindegyik más!

Ma már szinte minden ember zsebében ott lapul az az okostelefon, amelyen a fényképező funkciót választva megörökíthető a pillanat. Azonban az, hogy milyen beállításban, milyen fényviszonyok és milyen más adott körülmények között nyomjuk le az exponáló gombot különbözteti meg a fotóst, a műkedvelő amatőrtől. A jó hír azonban az, hogy habár mindenki nem válhat fotóművésszé, szorgalommal, gyakorlással és tanulással eljuthat a jó profi fotós szintjére. Ez utóbbihoz remek összefoglaló és segédlet Bryan Peterson akár tankönyvként is használható műve.

„Minden fotó hazugság, ám ez a hazugság egy hegynyi igazságot tár fel!” ezekkel a mottónak választott szavakkal kezdődik a neves szerző – aki hivatásos fotós, világszerte ismert oktató és saját fotóiskolájának alapítója – könyve, amelyben minden olyan titkot elárul az expozícióról, melyet fotósként tudnunk kell ahhoz, hogy bármilyen fényképezőgéppel képesek legyünk lenyűgöző képeket készíteni.
Azt tudjuk, hogy fény nélkül – legyen az bármely gyenge erősségű is – képtelenek vagyunk rögzíteni a pillanatot. Ez a fény átjut az objektíven – rekeszen- azt pedig, hogy ez milyen mértékű és mennyi ideig tart a zársebesség és zárnyílás beállítása határozza meg. Végül pedig ez a fény rögzül a fényérzékeny felületen – legyen az film vagy digitális hátfal – s megszületik a fotó. Röviden ebben a pár mondatban összefoglalható a fényképezés lényege, mégis ahány gombnyomás, annyi féle felvétel készül. Azért, hogy a mi felvételeink olyanok legyenek, amivel mi is, a környezetünk is, sőt adott esetben a képet megrendelők is elégedettek legyenek, érdemes megismerni a fényképek elkészültének fizikai törvényszerűségeit.
Az általunk ajánlott mű alapvetően hat fejezetben foglalja össze azokat a szorosan összefüggő, mégis jól elkülöníthető ismeretanyagokat, melyek fontosak lehetnek számunkra. Az első fejezet az alapfogalmak meghatározásával, az expedíció fogalmának tisztázásával, megismertetésével foglalkozik. A következő fejezetben a blende működéséről, helyes használatáról olvashatunk, majd a harmadikban pedig a zársebességről. A negyedik fejezet teljes egészét a fény – milyensége, mennyisége, iránya – illetve a fény mérésének fontossága tölti ki. Az ötödik – némileg rövidebb – fejezet a különleges technikákat, míg a hatodik – utolsó – fejezet az általunk alkalmazott mesterséges fényt, a vakut, és annak célszerű alkalmazását vázolja elénk.
Ez a könyv nem csak írott tartalmával, de a bőséges és valóban lenyűgöző képanyagával is figyelemre méltó. Természetesen ez utóbbira szükség is van, hiszen a szavakba foglalt tanítások, útmutatások csak abban az esetben lehetnek elfogadhatóak, hihetőek és követhetők, ha sikerül azokat megfelelő képanyaggal alátámasztani.
A kiadvány – bár alapvetően talán a fotósoknak szánták – remek olvasmány és tananyag lehet bárki számára, aki nem csak automatikusan nyomogatni szeretné fényképezőgépén az expozíciós gombot, de azt is tudni szeretné, hogy mit, miért, s milyen beállítással tesz akkor, amikor szeretné megörökíteni a talán soha vissza nem térő pillanatot. Így ez a könyv nem csak a profiknak, de az érdeklődő amatőröknek is egyrészt hasznos, másrészt élvezetes olvasmány. S ki tudja, lehet, hogy valakit éppen ez a könyv fog elindítani azon az úton, amelyen egy XXI. századi Robert Capa, vagy André Kertész válhat belőle.
Tölgyesi Tibor

Bryan Peterson
Expozíció

Perfact Kiadó 2019
Ára: 6300 Ft