Csak azért is

Valószínű ezt a könyvet nagyrészt nők fogják kezükbe venni, és elolvasni. Biztos akad majd olyan is, akinek ismerős lesz a történet, vagy olyan, aki maga is átélt már hasonlókat. Persze lesznek majd olyanok, akik úgy érzik tőlük mindez távol áll, velük ilyesmi soha nem történhet. Mindenesetre várhatóan mindenki el fog gondolkodni Sára érdekes történetén.

Egy reggel Salamon Sára tanítónő férje – túl a reggeli kávén, és fürdőn – összepakolja a bőröndjét és szó nélkül faképnél hagyja a családját egy fiatalabb nőért. Tudjuk, hogy egy házasság, de még az együttélés jól-rosszul való működéséhez mindenképpen két ember kell, és a könyvben szereplő nő egyszer sem vette észre, hogy repedezik a házassága. Pillanatok alatt lett az élete romhalmaz, addigi céljai, reményei, mint egy földhöz vágott tükör, úgy hullnak darabokra, még két gyermeke sem tudja tartani benne a lelket. Mindennap olyan hangos zokogással kel és fekszik, hogy már a szomszédnak is unalmassá válik a naponta áthallatszó éktelen bömbölés, és a maga bumfordi módján szóvá is teszi ezt. Sára azonban vigasztalhatatlan, önsajnálata megvisel mindenkit, aki körülötte él. Elhagyottnak, becsapottnak, megalázottnak, magányosnak érzi magát, aki már többé semmit sem ér. Érzi, tudja, hogy fel kellene állnia a padlóról, de hát abban a hitben él, hogy ő egy gyenge nő. Nem tudja, mit kellene ilyen esetben tennie, hogyan is fogjon hozzá a változáshoz, olyannyira kétségbeesett, hogy még egy öngyilkossággal is megpróbálkozik.  Sára önsajnálata azonban fokról fokra átalakul valami mássá, lassan-lassan megváltoznak a dolgok körülötte. A főszereplő múltba való vissza-visszatekintése – bár iszonyú lelki fájdalommal járt – sok mindent tisztáz. De a könyv egyik erőssége, hogy a végére nem a szokványos, szirupos – az élet csodás, a Föld gömbölyű, és csak a mi kedvünkért forog – végkifejlet tárul elénk, hiszen korunk, sajnos szinte mindennapi problémája, egy talán nem mindennapi módon alakul megoldássá. Ahogy a könyv címe is jelzi – Akkor is – mindent meg kell tudnia tenni egy nőnek, ahogy lehet, s amint lehet.

Bár talán a történetről azt gondolnánk, hogy egy szomorú olvasmányunk lesz, mindenki megnyugtatására elmondhatjuk, hogy ez nem így van. Az írónő nemcsak remekül szövi át a történéseket humorral, de amellett az abban szereplő jellemeket is élethűen ábrázolja.  A szomszéd mogorva bácsi, a barátnő, a gyerekek karaktere valóságos, és sokunk számára ismerős lehet, azonban a legnagyobb ívet mégis a könyv főhősnője futja be lelki fejlődésében. Megerősödve kerül ki egy reménytelennek tűnő élethelyzetből, s ezalatt tudatossá válik benne, hogy ezután már bármit tartogasson is – jót vagy rosszat – számára az élet, ő akkor is képes lesz mindennel bátran szembenézni.

Finy Petra eddig elsősorban gyermekeknek szánt könyveiről volt ismert, de második felnőtteknek szóló könyve – melyben ismét a női sors kerül előtérbe – is méltán élményt jelent majd kedvelői számára.
Tölgyesi Tibor

Finy Petra
Akkor is

Atheneaum Kiadó 2018
Ára: 3699 Ft