Cruyff, egy legenda élete

Ma a focikedvelő közönség joggal csodálja Christiano Ronaldo, vagy Leonel Messi játékát, mert amit véghez tudnak vinni a „bőrrel,” az valóban nem mindennapi teljesítmény. A múlt század hetvenes éveiben ugyanilyen idol volt Johan Cruyff, a holland zseni, aki korának, és a futballtörténelemnek, mint játékos, de mint edző is rendkívül sokat adott.

Érdemes számokban és évszámokban röviden összefoglalni egy diadalmas sportélet legjelentősebb történéseit:

1947. április 25-én Amszterdamban látta meg a napvilágot, és napra pont 10 éves, amikor először pályára lép az Ajax ifjúsági csapatában.

1964-ben bemutatkozik az Ajax első csapatában, 1966 szeptemberében pedig magára öltheti a válogatott mezt. Pont Magyarország ellen debütál egy Európa-bajnoki selejtezőn, rúg is nekünk egy gólt.

1968-ban megházasodik 1970-ben és 1972-ben lánya, 1974-ben fia születik.

1971-ben és 1974-ben „Az év európai labdarúgója”

1974-ben a diadalmas holland válogatott világbajnoki döntőt játszik tán minden idők legjobb német (akkor még csak NSZK) válogatottjával. A végeredmény 2:1-es német győzelem, de Cruyffot a torna legjobbjának választják.

1977-ben búcsúzik a holland válogatottságtól.

1979-80-ban az Egyesült Államokban futballozik.

1981-ben visszatér Európába, a Levante játékosaként.

1984-ben ötödször lesz az „Év játékosa” Hollandiában, de még ebben az évben befejezi játékos pályafutását.

1985-től az Ajax edzője sorozatban kétszer nyerik el a Holland Kupát, 1987-ben megnyerik a KEK-et.

1988-tól a Barcelona trénere, 1989-ben megnyerik a KEK-et, 1990-ben a Spanyol Kupát.

1991-ben szívműtéten esik át.

1991-94 között négyszer nyer a Barcelona spanyol bajnokságot.

1992-ben a Barcelonával megnyeri a BEK –et és az európai Szuperkupát.

1996-ban menesztik a Barcelonától.

1999-ben „az évszázad legjobb európai játékosa” s még ugyanebben az évben második lesz, a „az évszázad legjobb játékosa” cím odaítélésénél, csak Pelé előzi meg.

2015-ben tüdőrákot diagnosztizálnak nála

2016. március 24-én hatvannyolc éves korában, Barcelonában hal meg.

A fenti felsorolás csak számok és események halmaza, annak azonban, aki látta ezt a zseniális labdarúgót jelen időben is játszani, nem ezek a legfontosabbak. Érdemes ideidézni azt a mérkőzést, ami még a világsztár Cruyff sportpályafutásában is minden bizonnyal egyik csúcspontnak tekinthető. Sokak számára örökre emlékezetes marad, az 1974-es világbajnoki döntő első perce. A hollandok kezdték a játékot, pár passz után a labda Cruyff-hoz került, aki elindul vele a német kapu felé. Mint kés a vajban, átkígyózik a védőkön – pedig nem akármilyen védőket kellett cseleivel becsapnia, hisz a világ egyik legerősebb védelméről volt szó – szabályosan nem is tudják megállítani. Mikor már a 16-oson belül jár, felvágják, az angol játékvezető pedig gondolkodás nélkül a tizenegyes pontra mutat. Hollandia Neeskens révén értékesíti a büntetőt, ezzel már a második percben vezetést szerez. Még az első félidőben szintén tizenegyesből egyenlített az NSZK, majd a félidő lefújása előtt, megszerzi a 2.1-es vezetést is. A második félidőben az eredmény már nem változik, így a két csodacsapat közül a Beckenbauer vezette németek diadalmaskodnak, s lesznek világbajnokok. Ha elfogadjuk a vélekedést, hogy minden ember élete egy kész regény, akkor joggal feltételezhetjük azt is, hogy mindenkinek, aki valamilyen téren kiválósággá lett – s a labdarúgásban Cruyff vitathatatlanul az lett – egy fordulatos, letehetetlenül izgalmas sikertörténet.

Johan Cruyff önéletrajzából nem csak a nagyratörő sportolót, az ünnepelt világklasszist, hanem a címek és eredmények mögött fellelhető ember is elénk tárul. Hibáival és tévedéseivel, kétségeivel és rossz döntéseivel. Ezek azonban eltörpülnek a szorgalom és tehetség nyújtotta sikerek, a munkának és kitartásnak köszönhető – mindenki által csak irigylésre méltó – eredmények mellett. Egy ember, jelen esetben egy sportember élete így válik szemünk láttára a könyv olvasása által kerek egésszé.

S ráadásul Cruyff sportbéli tanításai még halála után is hatnak, aminek ékes bizonyítéka, hogy a Barcelona játékstílusában, filozófiájában a mai napig megtalálható a nagy sportember szellemi hagyatéka, mentális öröksége.
Tölgyesi Tibor

Johan Cruyf
Totális foci

Akadémiai Kiadó 2017
Ára: 4800 Ft