Cherchez la femme

1247

Ahogy a francia mondás is utal rá, mindenek mozgatórúgója a női nem. Nem volt ez másképpen a legkülönfélébb történelmi korszakokban sem, nem véletlen, hogy a tanári diplomával rendelkező szerző legújabb kötetében öt egykori női híresség legendáját tárja elénk.
Elképzelhető, hogy a legnagyobb hatalmú uralkodók az emberiség történelme folyamán férfiak voltak, de az is legalább ennyire valószínű, hogy bármit is tettek, leginkább egy-egy szerelmetes nőjük kedvéért, kegyéért, kívánságáért tették. Birodalmak sorsa dőlt el, népek jövője függött attól, hogy valamely királynő – vagy éppen kegyenc – mit óhajtott elérni, megkapni attól a férfitől, aki rajongott érte.
Ebben a kötetben az ókor talán leghíresebb nőalakjai jelennek meg előttünk. Volt olyan köztük, aki már eleve a trónra született, de olyan is, aki saját eszének, furfangjának, küldetéstudatának – és sokszor féktelen hatalomvágyának – köszönhetően jutott fel a csúcsra. Közülük néhány sorsa valóban irigylésre méltó, míg mások bukásra ítéltettek a forgandó szerencse által.
Regényes életrajzaik azonban mindenképpen érdekes olvasmányok, hisz még évezredek múltával is kíváncsiak vagyunk arra, mi okozhatta felemelkedésüket, vagy éppen mi miatt lettek kegyvesztettek a történelem által. S bár hosszú-hosszú századok teltek el azóta, népek, birodalmak tűntek el örökre a feledés homályában, az biztosan állítható, hogy a női mentalitás, gondolkodásmód, a hűséges rajongás az imádott férfi iránt, vagy éppen ellenkezőleg, a féktelen gyűlölet és bosszúvágy ma éppen úgy megvan korunk nőalakjaiban, mint megvolt ez bennük hajdanán. S pontosan ezért érdekes olvasmány ez a kötet, mert az emberi természet az idők folyamán nem sokat változott: a férfi rajong egy kiválasztott nőért, a szíve hölgyéért, ez a nő pedig vagy őszinte érzelmekkel viszonozza a közeledést, vagy rútul kihasználva kiváltságos helyzetét mindent elkövet, hogy – sokszor alantas – céljait elérje. Így nem sokat téved az, aki napjainkban is látni véli azokat a női praktikákat, amik talán mindig is megvoltak. Ezzel természetesen nem a női nemet kívánjuk bántani, csak rögzíteni szeretnénk azt a tényt, hogy minden férfi cselekedeteinek mozgatórúgója – legyen az egy koldusszegény pária, vagy mint ennek a kötetnek a férfi főszereplői, korlátlan hatalmú uralkodó – a nő kegyének keresése. Mint ezekből a remek stílusban, olvasmányosan megírt történetekből kiderül, mindig is azt volt, s tán még a világ, világ, mindig is az lesz. De lehet, hogy ez pont így van jól. S ha nem, – mint ezek a több ezer éves történetek is példák rá – mi férfiak, akkor sem tudunk tenni semmit ellene.
Tölgyesi Tibor

Szunyogh Szabolcs
Szerelmes királynék

Noran Libro Kiadó 2020
Ára: 3600 Ft