Fotó: Csibi Szilvia

Chansonok és Balladák címmel ad koncertet a Nemzeti Énekkar február 26-án az Olasz Kultúrintézetben. „ A február 26-i koncertünk több kortárs darabjához, s azok keletkezéséhez is szorosan kötődöm.” – fogalmazza Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, aki így ajánlja az est programját: „2014-ben fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy azzal a céllal szólítsak meg kiváló magyar komponistákat, hogy írjanak francia nyelvű (elsősorban szimbolista) versekre vegyeskari műveket. Óriási öröm volt, hogy öt zeneszerzőnk is új alkotással állt elő, akik közül ezúttal Vajda János, Tóth Péter és Solti Árpád darabja szólal meg újra. Érdekes választás Tóth Péter művének szövege.

Ravel Trois chansons című ciklusa második tételének textusát zenésítette meg, így természetesen elénekeljük Ravel művét is! Hangversenyünkön a lírai sanzonok ellentétpárjai a drámai erejű balladák lesznek. A klasszikusnak számító Ligeti-mű, a Pápainé és Hugo Wolf német nyelvű balladája mellett megszólal Pertis Jenő kompozíciója is. A Két háromszéki ballada a zeneszerző utolsó műve volt, 2004-ben magam dirigálhattam az ősbemutatóját. Úgy gondolom, hangversenyünk fekete-fehér kontrasztokban gazdag műsora ritkán hallható válogatás, melyre szeretettel várjuk közönségünket!”

A koncerten  közreműködik Bizják Dóra zongoraművész, a Nemzeti Énekkar korrepetitora.  A chansonok és balladák magyar szövegét és a verseket Dunai Tamás színművész előadásában hallhatjuk.

Az est karmesterei Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója és Kocsis-Holper Zoltán

CHANSONOK ÉS BALLADÁK
Pászti bérlet 2.
2020. február 26., szerda, 19:30 Olasz Kultúrintézet,
Program:
Paul Hindemith Six Chansons
Solti Árpád La Loreley
Maurice Ravel Trois chansons
Hugo Wolf Der Feuerreiter
Tóth Péter Trois beaux oiseaux du Paradis
Ligeti György Pápainé
Vass Lajos Nocturne
Csíky Boldizsár Nagy hegyi tolvaj
Vajda János Deux Chansons
Pertis Jenő Két háromszéki ballada
Km.: Bizják Dóra zongora, Dunai Tamás színművész, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Somos Csaba és Kocsis-Holper Zoltán 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar következő hangversenye:
2020. február 27., csütörtök, 19:30 – Zeneakadémia
A GYERMEKKOR ÁLMAI
Ferencsik bérlet 4.
Benjamin Britten Simple Symphony
Toru Takemitsu From me flows what you call Time
William Walton I. (b-moll) szimfónia
Km.: Joó Szabolcs ütőhangszerek, Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán ütőhangszerek, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Karen Kamensek