Jeles művészekkel, kiemelkedő alkotókkal erősíti művészeti vezetését a Magyar Táncművészeti Egyetem. Augusztus elsejétől Volf Katalin az intézmény művészeti vezetője, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin pedig a Művészeti Tanács külső tagjaként segíti az MTE munkáját. Az egyetem az év két kiemelkedő publicitású és jelentőségű eseményének is társszervezője, valamint rendezője: a Nagy Táncválasztó országosan népszerűsíti a táncos műfajokat, a VII. Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny válogatóinak pedig szakmai helyszínt biztosít.        

Volf Katalin az MTE művészeti vezetője

A szenátus véleményének kikérésével a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora önálló művészeti vezető munkakört hoz létre az eddigi rektorhelyettesi feladatok egy részének leválasztásával, így biztosítva az egyetemi feladatok optimális ellátását. Az új funkciót augusztus 1-jétől Volf Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, főiskolai docens, címzetes főiskolai tanár látja el. Az új művészeti vezető képzettsége, szakmai múltja, kiemelkedő művészi tapasztalata lehetővé teszi a korábbi rektorok – Kun Zsuzsa, Dózsa Imre, ifj. Nagy Zoltán, Szakály György – által képviselt értékközpontú szemlélet folytatását az egyetem művészeti vezetésében.  

Volf Katalin 1964. március 31-én született Budapesten, 1982-ben végzett Menyhárt Jacqueline osztályában. Ezután egy évadot töltött a Moszkvai Balett Intézetben. Több nemzetközi balettversenyen is sikerrel szerepelt: 1981-ben az olaszországi Amalfiban Tari d’Oro Aranytallér-díjat kapott Kovács Tiborral, 1982-ben Lausanne-ban bronzérmet nyert. A Magyar Állami Operaház balett-társulatának 1983–84-ig címzetes magántáncosa, 1984–2001-ig magántáncosa, 2001–2012-ig pedig első magántáncosa. Európa számos balettszínpadán nagy sikerrel vendégszerepelt, egyéni meghívást kapott a szentpétervári Kirov Balett együttesébe, fellépett Kanadában, a Távol-Keleten, Izraelben és az Egyesült, Államokban. 2015 óta a Magyar Táncművészeti Egyetem balettmestere.

Jelentősebb díjai, elismerései: Liszt Ferenc-díj (1988), érdemes művész (1996), Kossuth-díj (2000), A Halhatatlanok társulatának örökös tagja (2008), A NAGY alakításért-díj (2009), A Magyar Köztársasági Érdemkereszt tisztikeresztje (2011), A Magyar Állami Operaház Mesterművésze (2016).

Külső tagokkal bővül az MTE Művészeti Tanácsa

A szenátus a rektor javaslatára létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács „külső tagjainak” intézményét. A külső tagokat a rektor kéri fel, az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balettművészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében és szakmai vizsgáinak bizottságaiban, valamint részt vállalnak a hallgatók nemzetközi megmérettetésekre való felkészítésében.

Nagy Táncválasztó 2019. április 28-án az MTE-n és öt vidéki nagyvárosban

A Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából április 28-án, vasárnap a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége hagyományteremtő szándékkal Nagy Táncválasztó workshopot szervez Budapesten, valamint öt vidéki nagyvárosban. Az egésznapos programban a látogatók ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilmvetítéseken és színháztermi táncelőadásokon vehetnek részt. A rendezvény minden korosztálynak (gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és szenior) lehetőséget nyújt a különféle táncstílusok megismerésére, kipróbálására, ezzel elősegítve, hogy a későbbiekben minél többen válasszák a táncot a szabadidő örömteli eltöltéséhez. Az esemény ingyenes, mindenki számára nyitott, célja az egészséges életmód, a mozgás és a kevésbé ismert táncstílusok népszerűsítése, a táncművészet kiemelkedő személyiségeivel való találkozás és együtt táncolás.

VII. Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny, 2019. március 31.– április 5.

Rudolf Nureyev tatár–orosz származású egykori balettcsillag tiszteletére 25 évvel ezelőtt rendezte meg először a művészről elnevezett nemzetközi balettversenyt Bokor Roland ötletgazda. Az eredeti cél az volt, hogy a volt szovjet tagköztársaságok legjobb fiatal balett-táncosainak lehetőséget biztosítsanak a nyugati impresszáriók, társulatvezetők, szakemberek előtti bemutatkozásra. Azóta a rendezvény alapvetően megváltozott, hét év kihagyás után az idén március 31.–április 5. között ismét megrendezik, ezúttal a Magyar Táncművészeti Egyetem mint társszervező közreműködésével. Az MTE a két elődöntőnek és a középdöntőnek ad otthont, eddig 15 országból 49 versenyző jelentkezett, köztük 10-en az egyetem hallgatói.

A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektorhelyettese.