Boldogan is lehet tanulni, tanítani!

Gárdonyi Gézát felidézve tudjuk, hogy a tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másnak, annál inkább fogyasztja önmagát. A bemutatott könyv szerzője Jocó bácsi azonban nem csak fényt, de célokat, tartást, életszemléletet is visz kis tanítványai életébe.

Valamikor az ókori Görögországban a felcseperedő ifjak úgy szívták magukba a tudást, hogy csatlakoztak egy-egy bölcs sétáihoz, s kis csapatokban közösen megvitatták, átbeszélték az élet dolgait. Abban a korban a tanulás önkéntes volt, s ismeretlen volt a számonkérés, felelés, visszakérdezés intézménye, hiszen a bölcs csak első volt az egyenlők között tanítványai körében.

Az eltelt évezredek alatt az oktatás rendszere jelentősen átalakult, kialakultak tematikai rendszerek, tanítási sémák, megkövetelendő elvárások, azonban valószínűleg a tudás átadásának hatékonysága egy cseppest sem javult. Sőt, azt mondhatjuk, ennek bizonyára az is az oka, hogy rengeteg, erre alkalmatlan ember dolgozik ma is a pedagógiai pályán. Ezért a gyerekek nagy része nem kapja meg azt a tudást, amit el kellene sajátítania, és inkább teherként s nem élményként éli meg az iskolába járást.

Mindig vannak azonban a katedra emberei között olyanok, akik nem tanárok, hanem pedagógusok, ezért nem sulykolni akarják a gyerekbe a tananyagot, hanem felnyitni a szemét, a világ dolgai iránt. Ilyen Balatoni József, aki talán első pillanatban nem mindenben felel meg egy tanárról alkotott képnek. Tetovált, sokszor sportosan öltözött, laza ember, aki nem veti meg az élet örömeit, s adott esetben sokszor szomját sem vízzel oltja. A tanítványai ennek ellenére – vagy talán pont ezért – rajonganak érte, szeretnek a történelemóráira járni, sőt megtesznek mindent boldogan, amit a tanár bácsi kér tőlük. S ha van titka ennek a népszerűségnek az bizonyára az, hogy Jocó bácsi nyitott szívvel, őszinte érdeklődéssel, mély megértéssel viseltetik minden kis tanulójával szemben. Emellett végtelen szeretettel tekint minden egyes kisdiákjára, pontosan úgy, ahogy mindenkinek kellene, aki a tanítás szép feladatát választotta hivatásul.

A könyv tulajdonképpen sztorik sorozata, melyek nem csak szórakoztatóak, de emberközeliek, életszerűek is. De mi mások is lehetnének, amikor valós, megtörtént eseményeket ír meg Jocó bácsi, olyanokat, amik vele történtek, de talán bárkivel megtörténhetnek, megtörténtek.

Minden kis történet elolvasása után érdemes néhány percre feltekintenünk a könyvből, s elgondolkodni azon az indirekt üzeneten, melyeket magukba foglalnak. Diákoknak remek olvasmányos útravaló, szülőknek segítség, tanács egy-egy nehezebb kamaszkori probléma megoldásában, a felnőtteknek pedig élvezetes időutazás egykori énjük újbóli megtalálása felé. Afféle modern kori parainézis, aminek talán nem csak az iskoláskorúak, de ma már az élet iskoláját járók is jó hasznát veszik.
Tölgyesi Tibor

Balatoni József
Tanulj szabadon, taníts szabadon

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3990 Ft