Fotó: Dancs Enikő Bianka

2020. február 12-én Bogányi Gergely zongoraestjével a folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozata a Müpa a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

A magyar zongoraművészt jól ismeri a hazai közönség, visszatérő vendége a nagysikerű sorozatnak. Bogányi idei szólóestjének gondosan összekomponált műsorát három zeneszerzőnek szenteli: a francia zenei impresszionizmus atyjának, Debussynek, valamint Schumannak és Liszt Ferencnek. A koncert első felében három Debussy mű csendül fel, ezt követi Liszt két keringője, a Mefisztó és a Faust. Lisztet intenzíven foglalkoztatta Goethe Faust című alkotása, nem hiába komponált több zeneművet, köztük egy szimfóniát is erre a témára. Sokak szerint ugyanakkor Mefisztó alakja, az emberben lévő gonosz, rossz megtestesítője volt az, ami igazán megragadta a komponistát. Kortársai ezért is emlegették „abbénak öltözött Mefisztóként” az öreg zeneszerzőt. A szünet után Schumann C-dúr fantáziáját hallhatja közönség, melyet fiatalon írt 1836-ban, és melyről Csáth Géza a következőket írta: „A tavasznak, az ifjúságnak, az életkedvnek felséges tomboló himnusza ez. Erő, bátorság, ellágyulás, szerelem: mindaz, ami egy fiatal férfi kedélyét foglalkoztatja”.

A koncert különlegessége, hogy Bogányi a saját maga által fejlesztett zongoráján fog játszani.

A Zongora-sorozat következő koncertje március 11-én kerül megrendezésre a Müpában, Alekszej Vologyin szólóestjével, majd március 18-án folytatódik a Zeneakadémián Várjon Dénes koncertjével.  

2020. február 12. (szerda), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
Debussy: Arabesque, no. 1, Fények a vízen (Reflets dans l’eau), A boldog sziget (L’isle joyeuse),
Liszt: Mefisztó-keringő, Faust-keringő *** Schumann: C-dúr fantázia, op. 17