Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió. A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a dzsesszzenészek számára, így néhány művének újragondolása szerepel a Trió Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen. A lemez készültekor pedig megfogalmazódott egy közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel, amely egyedülálló módon most 2020. január 3-án a Várkert Bazár újévi koncertjeként valósul meg.

Debussy kora egyik legizgalmasabb alkotója volt, aki számtalan helyről, köztük a dzsessz muzsikából merített ihletet, és ezzel új távlatokat nyitott a komolyzenében. Száz évvel a halála után a francia komponista még mindig inspirációt jelent. Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas dzsessz zongorista-zeneszerző és Frankie Látó hegedűművész hat éve duólemezen dolgozott fel néhány Liszt- és Debussy-szerzeményt, most pedig kizárólag a zeneszerző munkáinak újragondolásával töltött meg egy albumot a Nagy János Trió.A Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen a művészek arra vállalkoznak, hogy a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, improvizatív megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat, ahogy még soha nem hallottuk ezeket. Stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Játékuk az improvizációra épül, nehéz nem észre venni a komoly, megfontolt, de mégiscsak játékos megközelítést. Akik ismerik az eredeti műveket, hálásak lesznek, mert olyan érzéseket, világokat mutatnak meg a darabokból, amiről még csak nem is sejtették, hogy bennük van.

A lemez készültekor fogalmazódott meg egy közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel. Bogányi Gergely és a Nagy János Trió a nagy sikerű Debussy album kamarazenekari változatát a Free Style Chamber Orchestrával kiegészülve január 3-án 19 órakor mutatja be a Várkert Bazárban.

Fellépők:

Bogányi Gergely – zongora
Nagy János – zongora
Frankie Lato – hegedű
Joubert Flóra – dob, ütőhangszerek
Csonka Gábor – hegedű
Kézdy Luca – hegedű
Lantos Zoltán – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Probay Valéria – cselló
Pozsár Eszter – fuvola
Gordon Teodóra – klarinét
Zsemlye Sándor – szaxofon
Blaskó Mihály – fagott
Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek
Frey György – basszusgitár

www.varkertbazar.hu