Szomjas György három évvel ezelőtt – a tőle megszokottól eltérően – kilépve a film világából látványos színházi darabbal gazdagította életművét. A Betyárjáték című előadás filmes életének nagy momentumaiból kiragadva, a zenei kultúrákat ötvözve, sodró táncrészletekkel megtűzdelve alakult nagy sikerű színpadi művé, melyet a Nemzeti Színház sokáig teltházzal tartott műsorán.

A darab bejárta az ország nagyobb városainak színháztermeit és a jelentősebb művészeti fesztiválokat is, népszerűsítve az általa képviselt műfajokat.

A színpad hátterében elővillanó fimrészletek tételről-tételre találkoztak az élőben megjelenő színész (Olt Tamás) betyárokkal kapcsolatos történeti visszatekintéseivel. Az 1-ső Pesti Rackák által játszott dalfolyamban megszólaló népzenei részletekre a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes férfi tagjai és az általuk felkért kiemelkedő női néptáncosok „robbantották fel” a színpadot.

Szomjas György a Talpuk alatt fütyül a szél, a Kopaszkutya és a Roncsfilm rendezője egyetlen életképpé gyúrta színes munkásságát, melyet természetesen fimen is rögzítenie kellett. A Nemzeti Színház nagy sikerű produkciójából így elkészült a moziváltozat, a koncertfilm.

A film egyszerre idézi a rendező játékfilmjeinek világát és a Halmos Bélával közösen készített dokumentumfilm-sorozat ízeit. Valójában éppen úgy nem lehet meghatározni a műfaját, mint magáét a színházi darabét. A darabban megszólaló „Rackazene” professzionális, amerikai hangkeveréssel kapott lehengerlő erőt és minőséget.