Befőzési receptek Saly Noémitől

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2017. november 9-én mutatták be Saly Noémi: Spájz című könyvét, amelyben szereplő bő nyolcvan recept a Magyar Konyha hasábjain jelent meg először, abban a rovatban, amelynek hét évvel ezelőtt első rémületemben a Spájz címet adtam. Mert nem, én nem vagyok se gasztroguru, se legendás háziasszony. Viszont befőzni, azt szeretek. És úgy gondoltam, sokan vehetik hasznát a javaslataimnak, amelyek nem lesznek se bonyolultak, se drágák. De visszahoznak elfeledett ízeket, vagy megismertetnek más, akár egészen távoli konyhák szokatlan, de finom leleményeivel.

A befőzés nagyszerű módja annak, hogy kicsalogassuk a családtagokat a konyhába – gyümölcsmagozás közben olyan jókat lehet beszélgetni –, az együtt főzött lekvár pedig úgy össze tud ragasztani két vagy több embert, mint a mogyorós puszedlit.

Egy üveg dzsemben vagy zakuszkában ott lapul a nyár, de ott vannak azok is, akiktől tanultuk, s az is, amit mellesleg tanultunk: az ennivaló megbecsülése, az epret palántázó, barackfát metsző, gombáért hajolgató, piaci standon fagyoskodó ember tisztelete. Gazdagabb és örömtelibb az élete annak, aki rászán havonta egy-két délelőttöt a befőzés egyszerű műveleteire, és ezt az örömöt egyszerűen és közvetlenül adhatja tovább azoknak, akiket megetet vagy megajándékoz a végeredménnyel.

A kötet receptjei az eltehető dolgok természet adta sorrendjét követik a medvehagymától a déligyümölcsökig.

A kötetet Lévai Anikó a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke mutatta be és Sebestyén László profi fotóival jelent meg.