Fotó: Posztos János

Beethoven születésének 250. évfordulóján az Óbudai Danubia Zenekar azoknak szeretne utat mutatni a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek. Minden fizikális eszközt bevetnek, hogy valamiképp át tudják adni a zene fantasztikus élményét azoknak az embertársainknak is, akik máshogyan, vagy egyáltalán nem hallják azokat a hangokat, amelyek érzékelése az ép hallásúak számára természetes. Az előadások során Hámori Máté karmester jeltolmács segítségével beszél Beethoven zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekeznek átélhetővé tenni a hallássérültek számára.

„Mint az első, februári koncertünkön is kiderült, ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak a hallássérülteknek, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadóművészet megtapasztalása képes adni. Többen életükben először jártak klasszikus zenei eseményen, és számunkra is megható volt, amikor a siket gyerekek és felnőttek beültek a zenekarba, megfogták a hangszereket, és látszott az arcukon, hogyan jut el hozzájuk Beethoven csodálatos zenéje” – számolt be a példa nélküli koncertről Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, aki ezeken az alkalmakon jeltolmácsa segítségével Beethoven zenéjének titkairól is mesél.

Az ép hallásúak számára pedig a Szól a pálca – Beethoven 250 sorozat keretében két estén át a koncertek elején hallásvizsgálatot végeznek a hallgatók körében audiológusok és az ún. „banánteszt” (Ling-teszt) segítségével, amellyel megállapítható, hogy valaki jól hallja-e az összes frekvenciát.

2020. augusztus 27. és 30. 19.00
BMC Budapest Music Center
Fel/Meg/Ki szabadulás
HALLÁSVIZSGÁLATTAL

Egmont nyitány
III. Leonóra nyitány
Coriolan nyitány
Fidelio nyitány

Karmester és házigazda: Hámori Máté

2020. augusztus 28. 10.00
BEETHOVEN-PROJEKT HALLÁSSÉRÜLTEKNEK
BMC Budapest Music Center
Az előadások ingyenesek és előzetes regisztrációhoz kötöttek.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXB6fNgU3C_IzyJt7E3JSkQP8oLwk0TcaYu_FCGg1YSunIsA/viewform

Partnereink a koncertek igazi élménnyé varázsolásában az Audiopont Halláscentrumok és a 90 decibel Project.

2020. augusztus 28. és 29. 19.00
BMC Budapest Music Center
Szétszakított szabályok

Szeptett
Meeresstille und glückliche Fahrt
Nagy fúga – vonósszenekari változat
Közreműködik: Tószegi Bernát – klarinét, Tekula Endre – kürt, Szilágyi Kristóf – fagott, Major Tamás – hegedű, Halmay Veronika – brácsa, Kurucz Krisztián – cselló, Mohácsi Norbert – bőgő, Új Liszt Ferenc Kamarakórus

Karmester és házigazda: Hámori Máté