BÁV évadnyitó művészeti est a Városliget Caféban

A BÁV évadnyitó művészeti estjét 2019. január 14-én rendezi meg a népszerű MiroArt sorozat keretében a Városliget Caféban. A rendezvény keretében négy sikeres alkotó mesél rendhagyó művészeti küldetéséről és arról, hogy szerintük miben különböznek az X, Y, Z generáció művészei és művészetfogyasztói. POKET, Budapest Bár, Goga Food és Dante világa – mi a sikerük titka?

Nem véletlen, hogy 2018 szenzációja Banksy önmegsemmisítő alkotása volt. A napok alatt ikonikussá váló darálás a kortárs művészetnek és művészetfogyasztásnak tartott görbe tükröt. Egy árverésen létrejövő feldarabolt kép lenne a jövő műtárgya? A műkereskedelem legújabb kihívása az Y generáció megjelenése a műtárgypiacon, hiszen ők az eddigiektől eltérő szemlélettel és felületeken közelítik meg a művészetet, ráadásul egészen más kérdésekre keresik a választ. Közülük néhányan már aktív, sőt piacképes alkotók is, de többségében még az X generáció feladata, hogy új utakat találjanak hozzájuk. Mindeközben már a főiskolai, egyetemi padokban ül az utánpótlás.

A POKET, a Budapest Bár, a Goga Food és a Dante világa egyaránt olyan formabontó kezdeményezések, amelyek képesek nem csupán több generációt megszólítani, de hidakat építeni a múlt értékei és a kortárs művészetfogyasztás között. Művészeti estünk során olyan kísérletező kedvű alkotók lesznek a vendégeink, akik nem félnek kilépni a megszokott keretek közül. Milyen az X, Y, Z generáció művészete és művészetfogyasztása? Mi tetszik ma, hogyan olvasunk könyvet, nézünk előadást, és mennyiben másképp érünk el hatást napjainkban, mint évtizedekkel ezelőtt?

„A 21. századi embernek nincsen csendje, ami azt jelenti, hogy ha csend van körülötte, akkor diszkomfort érzete támad, és azonnal belenyúl a zsebébe, hogy elővegye a telefonját. ” – állítja Vecsei H. Miklós. Ebből az alapfelvetésből jött az ötlet, hogy legyenek okostelefon méretnyi zsebkönyvek, hogy ha már a zsebünkhöz nyúlunk, akkor ne egy telefont, hanem egy zsebkönyvet húzhassunk elő. A hagyományos könyvterjesztő hálózat helyett automatákból árusított POKET zsebkönyvek elsöprő sikeréről, a célokról és a megváltozott irodalomfogyasztási szokásokról beszélgetünk Vecsei H. Miklós színművésszel a POKET ötletgazdájával.

Farkas Róbert a Zeneakadémián végzett, karrierjét a 100 tagú Cigányzenekarban kezdte, akikkel már nagyon fiatalon beutazta a világot. Az utazások során szerzett nyitottsága később arra késztette, hogy a klasszikus zenei irányzatoktól távol eső világokat is kipróbáljon: játszott balkáni zenét, autentikus cigányzenét és rockzenét is. 2007-ben maga köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait és megalapította a Budapest Bárt, az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozását.

A monumentális szobrairól ismert művész, Szőke Gábor Miklós Dante Home címmel mutatta be nemrégiben enteriőr világát. A művész mesél majd arról, hogy miként fogadta a közönség egyedi bútorait és formabontó designtárgyait.

Az est negyedik vendége lesz Góg Angéla formatervező, aki szerint az étel az egyik legfontosabb médium. A GOGA FOOD szívesen álmodja meg egy Rippl-Rónai festmény folytatását az asztalon, foglalkozott már az emlékeinkben élő süteményekkel csakúgy, mint a személyes vasárnapi ebédek felidézésével.

Az est háziasszonya: Juhász Anna, irodalmár
A program szakmai partnere: a BÁV Zrt.
További információ: http://bav.hu/esemeny/2019-01-14-xyz-es-a-muveszet
Facebook esemény a részletekkel: https://www.facebook.com/events/1009428529242129
Az estre a belépés regisztrációhoz kötött.