Bárki lehet gyilkos?

3356

Ismerjük a viccesnek hangzó mondatot: Amíg az embernek ilyen barátai vannak, addig nincs szüksége ellenségekre! S mivel minden szólás-mondás legmélyén – még ha az sokszor tréfásnak is hangzik – ott lapul meg némi igazság is. Így az olvasónak sem kell azon csodálkoznia azon, ha a történetbeli, gondtalannak ígérkező közös baráti szilveszteri buli, végül minden résztvevő számára rémálommá válik.

Az egykori egyetemi barátok, ha nem is találkoznak év közben túl sokszor, de hagyományosan az év utolsó napját együtt töltik, s így ünneplik az óév elbúcsúzását, s köszöntik a bekövetkezendő új évet. A harmincas éveikben járó sikeressé vált fiatalok – négyen párban, sőt egyikük egy csecsemővel, illetve egy lány magányosan – pár nappal az év vége előtt érkeznek meg az idén kiszemelt helyszínre, a skót felföld egyik isten háta mögötti, csendes vendégházába.  Ott már fogadja őket a vendégház gondnoknője, a helyi vadász és egy izlandi pár is. Minden felhőtlenül indul, mígnem kiderül, hogy a közelben egy rejtélyes sorozatgyilkos szedi áldozatait, s az időjárás szeszélye, a bekövetkező hóvihar folytán úgy tűnik, jó néhány napra el lesznek vágva a külvilágtól. Mivel ezen a tájon nincs térerő, marad a tizenhárom ember és velük együtt az összezártságból fakadó frusztráció. A rendkívüli helyzet pedig mindenkiből kihozza azokat az indulatokat és sérelmeket, amikről még ők sem gondolták, hogy ilyen mélyen ott lakozik bennük. Aztán egyszer csak egy vízmosás mélyén megtalálják egyikük szinte felismerhetetlenségig összeroncsolódott holttestét. A bennük felmerülő kérdések válaszra várnak: ki tette, hogyan tette, s főleg miért tette? De, hogy ezek a válaszok megszületnek-e, az mindvégig kétséges marad.
A regény érdekes felépítésű, hiszen időben ugrálva követhetjük végig az eseményeket a gyilkosság előtti és utáni pár nap tekintetében. A szerző felváltva, a a társaság tagjainak saját szemszögéből mutatja be a történteket, így sokszor ugyanazt az eseménysort más-más megvilágításban is elolvashatjuk. A leglényegesebb azonban mégis az, hogy ezen talán kissé szokatlan szerzői módok ellenére mindvégig izgalmas, fordulatos, lebilincselő pszicho krimit tarthat a kezében az olvasó. S persze ahogy az már ilyenkor lenni szokott semmi sem az, aminek látszik, senki sem olyan, amilyennek mutatta magát. Mert hiába is akarjuk tagadni, mindannyiunk ösztöneinek mélyén – évezredekkel a civilizált emberré válásunk után is – ott van alapvető tulajdonságaink legfontosabb mozgatórúgója, a kíméletlen és könyörtelen ragadozó.
Vannak, akik szeretik a krimiket, s vannak akik inkább mellőzik őket. Ez a könyv azonban nem csak egy feszültségekkel teli bűnügyi történet, hanem sokkal több annál. Emberi sorsok, életek, mentalitások felvázolása, oly módon, hogy szinte bármelyikünk ismerősei közül találhatunk hasonló karaktereket. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy potenciális gyilkosokkal barátkoznánk, de azt igen, hogy senki nem tudhatja, mi lakozik az embertársa – sőt azt sem, hogy mi a barátja – lelkében. Ez a jól megírt regény talán némileg fellebbenti az emberi lelkekről azt a bizonyos fátylat s így nem véletlenül, hanem abszolút méltán került a Sunday Times sikerlistájának az élére. S ha ott ilyen előkelő helyezést ért el, biztosak lehetünk benne, hogy a magyar olvasóknak sem fog majd csalódást okozni.
Tölgyesi Tibor

Lucy Foley
Vadászparti

21. Század Kiadó 2020.
Ára: 4490 Ft