Fotó: Kleb Attila

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész 2019. március 15-én „a klasszikus és kortárs zongoraműveket egyedülálló virtuozitással, egyéni látásmóddal és érett muzikalitással interpretáló, nemzetközileg is sikeres előadóművészete, valamint Cziffra György életművének és emlékének ápolását szolgáló értékes munkája elismeréseként” Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

„Rendkívüli megtiszteltetés a Kossuth-díj. A mai napon egy olyan névsorhoz tartottak méltónak csatlakozni, akiknek munkássága, emberi és művészi hitvallása a magyar művészeti életet kiemelkedő mértékben gazdagította. Az örömön túl természetesen ez felelősséggel is jár. Magyarország legnagyobb elismerésében részesülve azt gondolom, megerősítést kaptam, hogy folytassam azt az utat, amin elindultam. A klasszikus zenekultúra ápolásán, értékeinek népszerűsítésén túl a következő időszakban az ifjú zeneművészek támogatását és Cziffra György zenei hagyatékának ápolását sorolom legfontosabb feladataim közé, melynek kiemelkedő állomásai a 2021-es Cziffra 100 évforduló és a hamarosan megnyíló Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ, aminek művészeti vezetőjeként úgy érzem, hogy a továbbiakban ezt a missziót is még nagyobb lendülettel tudom majd támogatni. Egy művész pályafutása során mindig örömteli pillanat, amikor munkáját elismerik, de a legnagyobb kitüntetés számomra közönségem szeretete, ma, amikor szinte minden adás-vétel tárgya, a lelki élményre nagyobb szükség van, mint valaha. Amikor a koncert után teljesen ismeretlenek jönnek oda hozzám megköszönni az élményt, az önmagában felér egy Kossuth-díjjal.” (Balázs János)

A Liszt-díjas, Érdemes Művész a következő hetekben fellép többek között a moszkvai Csajkovszkij konzervatóriumban, turnézik Kínában a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, és Olaszországban ad szólóestet. Legközelebb Budapesten április 23-án Miklósa Erikával ad közös hangversenyt a Zeneakadémia Nagytermében, az MVM Koncertek sorozatában. A ZongOpera elnevezésű koncert műsorán Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriái, Cziffra György átiratai és improvizációk szerepelnek.