Azt tették, amit elvártak tőlük

1264

Vannak olyan II. világháborús német katonai szervezetek, amelyek nevének leírásakor egyes rendszerek akár le is tilthatják a neten a felhasználót. A múltat azonban nem lehet meg nem történtnek tekinteni, s a hőstettek akkor is hőstettek maradnak, ha nem is mindenki emlékszik rájuk szívesen. Ebben a kötetben magasan kitüntetett német katonák hőstetteiről kapunk hiteles válogatást.

A Vaskereszt nevű német katonai kitüntetés jellemzője volt, hogy az adományozását harctéri szolgálatban elért hősies magatartáshoz kötötték. Több fokozata volt, a másod és első osztályú kategórián kívül a kiemelkedetten bátor katonai harctéri teljesítményért a kitüntetett lovagkeresztessé vált. A Vaskereszt Lovagkeresztesei között is voltak fokozatok – szám szerint öt – ezeket többszörös rendkívüli harctéri érdemekért adományozták. Érdekesség, hogy a II. világháború alatt a legmagasabb Lovagkereszt fokozatot – Lovagkereszt arany tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal – mindössze egyetlen katonának, Hans-Ulrich Rudel pilótának adományozták.
Azért tartottuk szükségesnek ezt a rövid történeti áttekintést közölni, hiszen a Sikora László szerkesztésében megjelent kötetben, a 2. „Das Reich” SS-páncéloshadosztályban szolgált Lovagkereszt birtokosokról olvashatunk. Szám szerint hatvanhárom olyan Waffen-SS katonáról, akik bizonyíthatóan megkapták a kitüntetést és közel tíz olyanról, akiknél ez felmerült, de nem igazolható.
Az egyes leírásokat olvasgatva nem csak izgalmakban lehet része az olvasónak, de szinte filozofikus kérdések is felvetődhetnek benne. Meg lehet-e egy katona hőstettét annak alapján ítélni, hogy melyik oldalon, milyen zászlók alatt és eszmékért harcolt, vajon kevésbé tekinthető-e idolnak az, aki minden erejével egy ma már elbukott birodalom katonájaként küzdött, sokszor egészen a végsőkig?

Ez a kötet azonban természetesen mentes a politikai felhangoktól, így a fent megfogalmazott kérdésre sem találunk benne választ rá. De ha vannak kalandos élettörténetek, filmbe, regénybe illő katonai kalandok, akkor a Lovagkeresztesekkel megtörtént harctéri hőstettek minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartoznak. Sokszor volt szükségük a bátorságukra, elszántságukra, fanatizmusukra, de szinte minden esetben a szerencse is melléjük szegődött harci tevékenységeik során. Aki szereti, a háborús történeteket az ebben a kötetben biztosan jócskán talál kedvére valót, s ráadásul ezek nem a fantázia szüleményei, hanem olyan megtörtént események, amelyek a II. világháború öldöklő frontvonalain történtek meg 1940-45 között.
Olvasnivalónak lenyűgöző, történelmileg hiteles, szerkezetileg áttekinthető, stílusában gördülékeny. S ugyan mi másra is vágyhatnánk, ebben a mára kicsit értékválságba zuhant világunkban.
Tölgyesi Tibor

Sikora László
A Waffen-SS Lovagkereszt birtokosai 1940-45
2. „Das Reich” SS-páncéloshadosztály

Miskolc 2020. magánkiadás
Ára: 6990 Ft