Az úgy volt….Gálvölgyi Dorkával, a Hatszin Teátrum igazgatójával beszélgettünk

717

Nem akármilyen családba születtél. Híres volt a nagypapa, híres színész édesapád, elismert műfordító az édesanyád. Nem nyomasztó ez egy kicsit?

De, egy kicsit mindenképpen! Ezzel együtt persze nagyon büszke vagyok a családomra, de nem felejtem el soha, hogy az ő sikereikhez nekem vajmi kevés közöm van. Azért nyomasztó ilyen családban felnőni, mert nagyon magasan van a mérce, hogy az ember a saját és a környezete elvárásainak megfeleljen.

Voltál újságíró, rendezvényigazgató, dolgoztál marketing vonalon. Ezek bizonyára segítenek mostani munkádban, de egyik sem került igazán közel hozzád?

Mindegyik feladatban a kihívást kerestem mindig. Valamit vagy csinálok száz százalékon vagy sehogy, és sajnos ez az élet minden területére jellemző rám. Mikor korábban színházban dolgoztam, csak annak éltem, mikor rendezvényigazgató voltam, ha nem volt minden tökéletes egy-egy alkalommal, abba belebetegedtem, de otthon a takarítást is úgy csinálom meg, hogy az nekem úgy immel-ámmal nem megy! Vagy párhuzamosan áll a végén az asztal a szőnyeg mintájával, és az abrosz mintája is úgy fut, hogy a fallal megegyezzen, vagy bele sem kezdek. Ez a saját életemet nehezíti meg, de kell a saját elvárásaimhoz igazodni. A feladat, a „probléma” azért van, hogy megoldjuk. És lássuk be, kell az új és újabb kihívás mindig!

Bátor vállalkozás magánszínházat létrehozni, kellenek hozzá partnerek. Bizonyára volt valaki, aki segítette a színház létrehozását?

A színház alapításának ötlete a Jókai épület tulajdonosának fejében fogalmazódott meg. Horváth László keresett meg, hogy szeretné, ha ebben az épületben lenne egy színház, ehhez adott volt egy terem, ami már az ötvenes évek végén is színházteremként üzemelt. Természetesen voltak segítők a projektben, de alapvetően nagyjából minden az én elgondolásom alapján jött létre. Összességében ez a színház lett az én harmadik gyerekem.

Miért éppen Hatszin lett a színház neve?

Több oka is van a névválasztásnak. A hatodik kerületben, a Jókai utca 6. szám alatt áll az épület, amelyben a színház működik. Ezen felül az épületben rengeteg művészeti ághoz kapcsolódó tevékenység folyik. A Móra Kiadóval egy helyen vagyunk, akik a könyvkiadás művészetével foglalkoznak, a BookR Kids szintén itt működik, akik a gyerekkönyveket kicsit animálva tabletre „igazítják”, a mai kor gyermekeinek. A színházban van próza, volt már táncművészet, balett, sőt opera is. Igyekszünk minél több művészeti ágat megjeleníteni, a társművészeteknek helyet adni, így hat művészeti ág legalább találkozik itt.

A közelben van a Kolibri Színház, amely szintén tart gyermekelőadásokat, s nincs messze a Bábszínház sem. Nem lesz túl nagy a kihívás?

Dehogynem! A kihívás óriási, de az igényes szórakoztatásra mindig igény van. A Kolibri hosszú évek óta fantasztikus munkát végez, ha lehet ezt munkának nevezni, hiszen ez talán nem jó szó erre. A Bábszínházunk a világ egyik legszebb előadásait bemutató teátrum, ahová kihalásos alapon lehet jegyet vásárolni. A Hatszín Teátrumban a gyerek előadások mellett ősztől rengeteg felnőtteknek szóló darab is látható lesz, így remélem van helyünk a Pesti Broadway-en.

A gyermekdarabokon túl úgynevezett befogadó színház is vagytok. Mit is jelent ez pontosan?

A Hatszín Teátrumban a 2017/2018-as évadban öt saját bemutatót tartunk, ebből kettő felnőtt előadás és három gyerekeknek szóló, ezeken felül „beköltözik” hozzánk több olyan darab is, amelyeket korábban más színházak játszottak. Hosszútávú együttműködést tervezünk az Orlai-produkcióval, akiknek szeptemberben lesz egy bemutatója is nálunk.

Sokféle táborozási lehetőség található a színház honlapján, és ezek mind a színjátszásról szólnak. Ennek a megszervezésében volt segítséged?

A táborok tematikája nem mind a színház köré épül. Lesz valóban Horváth Lilinek színjátszó tábora nálunk, de lesz például egy Gilbert divatsuli tábor is, amelyet a Mórával közösen csinálunk. A cél az volt, hogy azon túl, hogy a szülő megoldja, hogy a gyerek valahol legyen a nyári szünidőben, nálunk szórakoztató, de hasznos programot is kapjon. Lili táboránál például nem az a cél, hogy egy hét alatt Shakespeare színészeket képezzünk, de szeretnénk, ha jönne olyan gyerek is, akinek gondja van azzal, hogy a társai előtt megszólaljon. A Gilbert nyári divatsuliban két fantasztikus nő, Molnár Mária Virág öltözéktervező iparművész és Kovácshegyi Kata öltözéktervező iparművész és viselettörténet tanár lesz a gyerekekkel, akik divattörténetet is mutatnak a kicsiknek, a Mórás Gilbert kiadványok tematikája mentén.
Paksiné Péteri Júlia