A Russian beat népzenén alapuló műfajának megteremtői, a szentpétervári Otava Yo lesznek idén a SAMBUCUS Fesztivál sztárvendégei június 8-án Zsámbékon. A zenekar idén megnyerte a “BEST FOREIGN LANGUAGE VIDEO – CALIFORNIA MUSIC VIDEO AWARDS 2019″ díjat ezzel a felvétellel:

A 2005-ben alakult zenekar az orosz népzenét dolgozza fel sajátos formában, elfeledett dallamokat keltenek életre muzsikájukkal. Élettel teli és sok helyen humoros előadásmódjukban a tradicionális orosz hangszerek mellé sajátos, Gogol figuráihoz hasonlatos kinézetük társul. Az elmúlt években a zenekar folyamatosan úton volt Mexikótól Finnországig, CD eladásban rekordot döntöttek. 2014-ben beválogatták őket a WOMEX hivatalos showcase programjába, ahol lélegzetelállító showjuk nagy sikert aratott. Ezután a Sound of Xity és a Strawberry fesztiválokra kaptak meghívást Shanghajba, majd Amerikában turnéztak, amelyet egy brit turné, a WOMAD, majd egy indiai koncertkörút követett, 2018-ban pedig Japánban adtak több koncertet. Videóik rendre elviszik a nemzetközi díjakat. Sumetckaya című videójukat több mint 24 millióan látták, ugyanez a felvétel 2015-ben a világzenei videók nemzetközi toplistáján első helyezést ért el. Once upon a time on a high hill című klipjük a Los Angeles Film Awards legjobb music videójának járó díjat kapta, Oh, Dusya, oh, Marusya című videójuk pedig a NYC Indie Film Awards legjobb videóklipjének járó elismerést érdemelte ki.

Az Otava Yo az orosz népdalokat felszabadult bulizenévé alakítja, megszületett a Russian Beat! Hatalmas koncerttermeket töltenek meg szláv temperamentummal és tűzzel, klasszikus példa arra, mi történik akkor, ha egy igazi orosz Iván groovolni kezd! (Kiviberg, Viljandi Folk Festival)

További információ a fesztivál honlapján: https://sambucus.hu/
Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/