Fotó: Horváth Judit

Mácsai Pál a magyar kultúra napján tartott felolvasóest után megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak.

Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak meglétét, munkáját. Működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre. 

Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az.

Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.” Ennek szellemében a színház ebben az évadban két akciót is indított, amelyek bevételével a független színházi alkotókat támogatja, ezen belül is a pályakezdőket. A kezdeményezésben együttműködő partner a Független Előadó-művészeti Szövetség volt.

Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot került kiadásra, „Csak a madzag tenné?” címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette.  Ez a novella arról szól (többek között), hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni. A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg, melynek minden példánya elkelt, az első számú példányt pedig online aukcióra lett bocsátva.

Az Örkény Színház 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján „Nézzünk bizakodva a jövőbe” címmel teltházas felolvasást tartott Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására. A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4.522.835 forint lett. Az előadás végén Mácsai Pál, a színház igazgatója jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.

Mácsai Pál megköszönte a nézők támogatását, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotókat ilyen jelentős összeghez jussanak.