Az önfeláldozó indián története – most elsősorban nem a gyerekeknek

Nem véletlen, hogy generációk nőttek fel ezen a könyvön, s milliók alkottak képet általa az indiánokról. Remek olvasmányélmény, mely a hiteles korrajz, a felemelő nemes hősiesség és a történelmi tények izgalmas együttállása regény formában megjelenítve.


Cooper Nagy indiánkönyve – mely tulajdonképpen öt olyan regényt tartalmazott, melyek főhőse az amerikai prériken élő fehér vadász volt, s ezekben őt különböző életszakaszaiban mutatta be – valamikor nem hiányozhatott egyetlen kamaszfiú könyvespolcáról sem. Aztán változtak az idők, a mai felnövekvő generációk már sokkal kevesebbet olvasnak, figyelmük inkább a filmek, netes játékok, oldalak felé fordul. Nem véletlen, hogy majd harminc éve egy sikeres amerikai film is feldolgozta a regényciklus egyik legizgalmasabb részét az Utolsó mohikánt. Minden bizonnyal a film sikerének is köszönhetően a könyvforgalmazók pedig ezt a könyvet újra, önálló kötetként ismét a piacra dobták.
Ez a mostani könyv azonban jelentősen eltér a Nagy indiánkönyvben megjelent változattól. Míg az, egy az ifjúság számára jelentősen meghúzott – mai szóhasználattal talán azt is mondhatnánk lebutított – változat volt, a mostani már a teljes eredeti angol verziónak az újrafordított kiadása.
A regény első megjelenése 1826-ban volt, és sikerére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy azóta már számtalan kiadást ért meg a legkülönbözőbb nyelveken. A történet az amerikai hőskorban játszódik – egészen pontosítva 1757-ben – amikor az angol és francia kormányok próbáltak minél jobb pozíciókat elfoglalni az Újvilágban. Ezekben a sokszor véres harcokban megnyilvánuló küzdelembe bevonták az őslakos indián népeket is, így a különféle törzsek fiai egyik, vagy másik európai nagyhatalom oldalán hullatták vérüket.
A regény központi története egy valós esemény, hiszen történelmi tény, hogy a William Henry erődöt elfoglaló francia hadsereg indián szövetségesei a magukat megadó, elvonuló angol katonákat, és a hozzájuk csatlakozó civileket, nőket és gyerekeket – a franciák vélhetően hallgatólagos beleegyezésével – megtámadták és lemészárolták. A regényben a valós tény melletti mellékszál egy alapvetően háborús körülmények között létrejött tiszta szerelmi történet, aminek végső kifejlete az indián önfeláldozás szép példája.
Ezt a könyvet nemcsak azért érdemes elolvasni, mert egy rendkívül izgalmas és fordulatos történet, hanem mert egy olyan ismeretlen világba viszi el az olvasót, ami érdekes, sajátságos és számunkra talán kissé kiismerhetetlen is. Cooper megjelent könyve nagyban hozzájárult – immár évszázadok óta – ahhoz az észak-amerikai indiánokról alkotott képhez, ami az európai olvasók fejében mára kialakult. A mostani teljes verzió nagy előnye – s ezért érdemes azoknak is mindenképpen elolvasni, akik gyermekként már végigizgulták Uncas Chingachgook, Sólyomszem és a többiek kalandjait – hogy immár a felnőtt korosztályhoz szólva rengeteg olyan háttér információt, adatot, írói vélekedést – ezek nagy részét Cooper 1831-ben lábjegyzetszerűen csatolta a regényhez – tartalmaz, ami az ifjúsági változatból annak idején kihagytak a szerkesztők.
Akik még nem olvasták – esetleg csak a filmet látták – azok teljes képet kaphatnak a XVIII. század észak-amerikai világáról, akik pedig ismét elolvassák, azok az újra átélt szép történeten kívül rengeteg plusz információval lesznek gazdagabbak.
Tölgyesi Tibor

James Fenimore Cooper
Az utolsó mohikán

Park Kiadó 2019
Ára: 3950 Ft