Az írógép, mint útitárs

Azt mondják, aki művészlélek annak mindegy melyik témakörben alkot, mindegyikben maradandót hozhat létre. Az Oscar-díjas színész Tom Hanks nem csak szerepei megformálásával, de most íróként is képes lenyűgözni minket.

A Különleges karakterek címmel megjelent kötet egy novellagyűjtemény, melynek nemcsak témaválasztásai, de a cselekményeinek térben és időben történő változatossága is érdekes. Járhatunk az 1939-es New York-i világkiállításon, érkezhetünk Amerikába bevándorlóként a múlt század közepén, együtt ünnepelhetjük a karácsonyt egy világháborús hőssel jó tíz évvel a nagy világégés után, ott lehetünk a búcsúzó XX. század utolsó éveinél. Megannyi helyszín és történelmi időszak, de minden történet szórakoztató, és elgondolkodtató. Pontosan úgy vannak megírva, hogy az ember az olvasáskor, ne csak olvassa őket, de időnként ölébe ejtve a kötetet, el is tudjon – és akarjon – gondolkodni a bennük leírtak kapcsán.

Sokan azért fogják megvenni ezt a könyvet, mert kíváncsiak arra, mire képes egy híres színész az irodalom területén. Lehet, még többen pedig visszateszik a boltban a kötetet, mert arra gondolnak, a terjesztők csak egy nagy név mögé bújtatott kiadvánnyal próbálnak közel kerülni a vásárlókhoz. A második attitűd is jogosnak tűnik, mégis azt kell mondanunk, veszít az a valaki, aki emiatt nem olvassa el a novellagyűjteményt. Mert ha belekezdünk az olvasásba elvész számunkra a szerző személye, csak az a fontos, mit írt, milyen stílusban, milyen mondanivalót fogadhatunk magunkba általa. Ennek értékes voltában pedig ennek a könyvnek az elolvasásakor senkinek nem lehetnek kétségei. Mert bár térben és időben keresztül-kasul száguldozunk, az írások színvonal állandónak és magasnak mondható. S ha néhány este után végeztünk majd az utolsó oldallal is, elégedetten csukhatjuk be a kötetet, hiszen Tom Hanks nem csak a vászonról és képernyőről, de a nyomtatott betűk által is közel férkőzött a szívünkhöz-lelkünkhöz.
Tölgyesi Tibor

Tom Hanks
Különleges karakterek

Kossuth Kiadó 2017
Ára: 3990 Ft