Az elmúlt évek során az országos napilapokban megjelent tárcák gyűjteményét tartalmazza Halász Margit legújabb, A vitéz közalkalmazott című kötete

Halász Margit 1964-ben született a legkisebb hajdúvárosban, Vámospércsen. Élete első tíz évét egy tanyán, Újléta-Ligeten töltötte. Elmondása szerint az itteni élmények mélyen meghatározzák személyiségét. Tizenhárom önálló kötete jelent meg eddig, számos irodalmi díj birtokosa. Többféle műfajban is kipróbálta magát. Írt novellát, kisregényt, regényt, balladát, tárcát, filmforgatókönyvet. Írásaiban szívesen ötvözi a már-már szociografikus valóságot a mesék, mítoszok, népköltészeti hagyományok elemeivel. 

Egyik olvasója írja: 
„Még hogy ma már nincsenek csodák! Csodák vannak. Halász Margit rányitja a szemünket, szívünket, lelkünket. Köszönet érte.” 

Az írónő legújabb kötetében utazik. Utazik Budapesten, az országban és a nagyvilágban. Mint a mesebeli vándorok, így ő is, váratlanul sok-sok képtelen szituáció kellős közepébe csöppen. Olykor meg kell küzdenie még a sárkánnyal is. Halász Margit bravúros könnyedséggel tud csillogóan színes, tarka szőttest szőni a látszólag össze nem illő sokféle szálból. 

A kötetről friss interjú itt:
https://librarius.hu/2020/05/13/margit-2/ 

Itt beleolvashatsz a kötetbe: 
http://olvasat.hu/a-vitez-kozalkalmazott/ 

Az írónő polgári foglalkozása egyébként általános iskolai magyar tananár, nagyon színes és természetkedvelő életet él. Szívesen mesél legújabb kötetéről, arról hogyan élte meg a karanténidőszakot, de a női témák (gasztronómia, kertészkedés) sem állnak messze tőle.