Az életed a tét!

Dr. Csernus Imre nézeteit lehet szeretni és elfogadni, s lehet azokkal élesen szembemenni. Aki azonban ennyire kétpólusúan megosztó személyiség annak írásait érdemes megismerni, s erre a tevékenységre a legalkalmasabb a közelmúltban megjelent – s talán a legsikerültebb, legösszeszedettebb – könyvének elolvasása. S ha nem is biztos, hogy mindennel egyet fogunk érteni, a remek olvasmányélmény azonban mindenképpen garantált.

A szerző ebben a kötetben a tizenkét hónap alapján osztja fejezetekre az írását. Minden évszak egyúttal egy-egy mentalitást, az emberi életre is kiható kisugárzást is kifejez. Ahogy már elfogadott, hogy a tavasz az újjászületést, az ősz pedig az elmúlást szimbolizálja, ugyanúgy el kell fogadnunk, hogy nekünk embereknek pedig az életünk ezt az évente ismétlődő állandó körforgást, ciklikusságot követi. De vajon valóban alkalmazkodnunk kell-e a külvilág üzeneteihez, be és meg kell-e fogadnunk azokat a jelzéseket, amiket kívülről kapunk, vagy lehet-e bennünk annyi erő, elszántság, akarat, hogy mi magunk is szabályozzunk, meghatározzunk dolgokat?
A könyv szerzője szerint a fenti kérdésre az egyértelmű válasz az, hogy igen, mindenkinek egy élete van – átlagesetben ennek időtartama valahol huszonhatezer nap körül mozog – s ezt az életet úgy kell élnie, hogy ne csak elteljen, de önmaga is tevékenyen részt vegyen mindenki annak alakításában.
Az olvasmányos stílus már fél siker a közreadott szerzői üzenet sikeres eljuttatásában, s ezen a területen Csernus kétségtelenül remekel. A gyanútlan olvasó csak azt veszi észre, hogy a könyv magával ragadja, az elmondott rövid történetek, sztorik behízelgően aranyosak, az intenzív lapozás közben egyre elszántabban értünk egyet a leírtakkal. Azonban ha sikerül kicsit lassítanunk, vissza-vissza lapozni a könyvben, azt fogjuk észrevenni, hogy talán nem is minden leírt dologgal kell(ene) nekünk egyetértenünk, nem biztos, hogy mindenre észszerű bólogatnunk. De ez már az olvasó szabadságfoka, hogy elhiszi-e azt, amit olvas, azonosul-e a leírtakkal, vagy képes megállni, s meri-e kritikusan szemlélni a szakember véleményét.
Egy jó szakkönyvnek azonban éppen az a sajátja, hogy kétségeket ébreszt, elgondolkodtat, utánanézésre sarkal. Olyan kérdéseket vet fel, amire talán nincsenek is egyértelmű, egzakt válaszok, olyan – a mindennapjainkban is gyakorta előforduló – szituációkat villant elénk, melyek jó-rossz, helyes-helytelen voltán eddig soha nem lamentáltunk.
A pszichológia egy kicsit rokona a filozófiának. Míg az egyik arra keresi – többek között – a választ, mi végett is vagyunk itt a földön, a másik arra szeretne útmutatást adni nekünk, hogyha már itt vagyunk, akkor ezt az egyszeri és megismételhetetlen életünket milyen módon éljük le. Persze ez utóbbi felvetésre ahány ember, annyiféle válasz ad meg rá a saját elképzelése szerint. Egy lélekgyógyásznak azonban – elvégre ez volna a hivatása – kutya kötelessége, hogy megpróbáljon utat mutatni, világot gyújtani a sötétben tévelygők számára. Az, hogy aztán ezt mindenki megfogadja-e, az már nem az ő kompetenciája ő megtette azt, ami tőle telik, tellett. Most például úgy, hogy írt egy jótanácsokkal, példabeszédekkel, életből vett példákkal teletűzdelt könyvet. Aki elolvassa majd, az tanulhat belőle, mert csak remélhetjük, hogy: sapinti sat! a bölcsnek ennyi is elég.
Tölgyesi Tibor

Dr. Csernus Imre
Egy életed van

Jaffa Kiadó 2019
Ára: 3990 Ft.