Fotó: Raffay Zsófia

Hogyan dzsesszelt volna Beethoven? És hogyan hatott a dzsessz a klasszikus zenére? Mi a különbség a klasszikus és a dzsessz zongorajáték között? Ilyen és hasonló kérdésekre koncentrál az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozatának első estje 2019. november 17.-én a BMC-ben.

Az “Áthallások” címet viselő ciklus a klasszikus zongoramuzsika és a társművészetek kapcsolatára fókuszál. A különböző művészeti ágak párhuzamainak bemutatásán túlmenően a sorozat közelebbről is megvizsgálja a hasonlóságokat és különbségeket, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat. A  ciklus szerves része egy-egy – a másik műfajt reprezentáló – vendégművész közreműködése, akik a közönséget érdeklő szakmai titkokról is mesélnek majd. Ezeken az esteken természetesen egy közös produkció, valamint a közönség bevonása sem maradhat el.

A kéthavonta megrendezésre kerülő, háromrészes ciklus nyitókoncertjének témája a dzsessz, „Ha Beethoven dzsesszelt volna…“ címmel. A sztárvendég Sárik Péter Triója (Sárik Péter – zongora, Fónay Tibor – bőgő és Gálfi Attila – dob), akik nemrégiben Beethoven- és Bartók- művek által ihletett Jazz-CD-jükkel hívták fel magukra a figyelmet. Az említett szerzőkön kívül megszólalnak még Bach, Poulenc, Grieg, Piazzolla és Gershwin művei.

Az „Áthallások“ első évadjának további témái, időpontjai és sztárvendégei:
– a pantomim – 2020 január 19. – Méhes Csaba vendégszereplésével,
– a mese(mondás) – 2020 március 22. – Berecz András közreműködésével.

A program:

L. v. Beethoven: Für Elise  /  Peter Petrof: „If Beethoven playing Jazz“              
J. S. Bach – Earl Wild: Sarabande  „Hommage à Poulenc“                                 
Francis Poulenc: Szonáta (1918)                                                                           
Astor Piazzolla: Libertango                                                                                   
L. v. Beethoven: Marmotte Op. 52 No. 7 (Sárik Péter Trió)                                  
L. v. Beethoven: Molto vivace a 9. szimfóniából Op. 125 (Sárik Péter Trió)        
E. Grieg: Rigaudon a Holberg-szvitből (Egri & Pertis + Sárik Péter Trió)

Szünet

George Gershwin: Három prelűd                                                                          
Bartók Béla: Bolgár ritmusban – Mikrokozmosz No.113 – szerzői kétzongorás verzió, majd ugyanez a Sárik Péter Trió előadásában Bartók Béla: Allegro barbaro (Sárik Péter Trió)
L. v. Beethoven: Örömóda a 9. szimfóniából Op. 125, Liszt Ferenc kétzongorás változatával bevezetve, majd pedig a Sárik Péter Trióval és a közönség bevonásával