2020. október 13. és 18. között rendezik meg Szolnokon az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált. Idén tíz produkció került  a fesztivál nagyjátékfilmes versenyébe, ahol több filmet első alkalommal láthat a magyar a közönség.

Október 13-án a Pál Adrienn c. filmjéért Cannes-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Kocsis Ágnes legújabb, Éden című alkotásával nyit a szolnoki fesztivál. A rendezővel és a látványért felelős alkotókkal a keddi 18.00 órai vetítést követően találkozhat a fesztivál közönsége. A játékfilm világpremierje a rangos seregszemleként nyilvántartott Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt.

Kocsis Ágnes új filmje, az Éden magyar-román-belga koprodukcióban készült. Az  alkotás egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A történetet finom humor szövi át. A film dermesztő pontossággal vetítette előre a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

Kocsis Ágnes rendező kiemelte : „Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, illetve hogy milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra az, hogy tönkretesszük a természetet, az élőhelyünket, a Földet.”

A film női főszerepét Évát, az Arany Aréna-díjas ismert horvát színésznő, Lana Baric, a férfi főszereplőt, Andrást pedig Daan Stuyven belga rocksztár alakítja, aki DAAN nevű formációjával ismert szereplője az európai könnyűzenei életnek, ám nagyvásznon, filmfőszerepben most először lesz látható.   Az Éden c. filmben szerepel még Roberti Maja, Makranczi Zalán, Kardos Róbert, Katona László, Török-Illyés Orsolya, Keszég László, Németh Gábor író, Kistamás László, Thuróczy Szabolcs, Adorján Bálint, Kembe Sorel, és Gattyán Lili.

A produkció társ-forgatókönyvírója Ivo Briedis, Németh Gábor és Andrea Roberti, vezető producere Berger József, operatőre Tóth Widamon Máté, vágója Mezei Áron, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kiss-Matyi Mónika.