A Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Országszerte különleges hangszerpárosításokkal várja közönségét az OrgonaPont, 2020. augusztus 8-án pedig még az éjszaka is a hangszerek királynője birodalmáról szól.

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával.

Ön hallgatott már koncertet a sötétben? Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor látássérült művészek előadásában Láthatatlan dallamokkal élhet át felejthetetlen pillanatokat a közönség a pécsi Bazilikában. Hallgassa meg Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész koncertjét, valamint a Kopa testvérek, Marcell és Dóra csodálatos verseit. Vegyen részt Ön is a jótékonysági koncerten és támogassa a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét.

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötlettel – az előadástól a kiállításon keresztük a hangszerbemutatóig más színes programokkal várja közönségét az Orgonák éjszakája.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az ország egész területén “Közös hangként” megszólal az Invocation című mű minden programon, ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely egyben az idei év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi. A művet a Filharmónia Magyarország kérésére Beischer-Matyó Tamás írta.

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Ha augusztus, akkor OrgonaPont! Idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét a sorozat.

Az OrgonaPont olyan nagyszerű orgonaművészek sorát tárja a nagyérdemű elé, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, illetve a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere Mészáros Zsolt Máté. A sorozat különböző állomásait számos érdekes hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese kíséri. Többek között kürttel, fuvolával, oboával, hegedűvel randevúzik az orgona augusztusban. Fantasztikus előadókat, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas művészeket köszönthetünk a sorozatban. Többek között Sebestyén Mártát, aki a népzene legismertebb nagykövete és Miklósa Erikát, aki A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát.

További információ az OrgonaPont sorozatról és az Orgonák éjszakájáról a www.filharmonia.hu weboldalon található.